Nybrogatan - Yxhammarsgatan

Nybrogatan - Yxhammarsgatan
Korsningen Nybrogatan och Yxhammarsgatan till vänster och bilden är från år 1902 och man har börjat gräva ut för det nya tidningshuset Borås Tidningen. Året var 1903 när Borås Tidnings hus var färdigt och ansvarig arkitekt var Lars Kellman. Den nya byggnaden användes helt av redaktions- och kontorlokaler medan den gamla träbyggnaden fick fungera som den tekniska avdelningen. Borås Tidning grundades år 1826 och är därmed en av den äldsta svenska tidningen. Då hette tidningen Borås Weckoblad och grundades av Nils-Erik Lundström från Jönköping. År 1834 fick tidningen namnet Borås nya tidning och år 1838 köpte den av färgerifabrikören C. G Rydin som gav tidningen det namn som den har i dag.

Foto Glenn Murberg 20170813

Denna bild fotograferade jag den 13 augusti och det har ju skett en ordentlig förändring. År 1899 så blev Borås Tidning aktiebolag och i december år 1949 blev tidningen en sjudagarstidning. Sedan år 1979 så byggde Borås tidning sitt nya tidningshus på Allégatan.
Fabrikör C G Rydin var en mångsysslare, han kom från Jönköping 1926 han etablerade sig som bland annat färgerifabriör. Det var Rydin som kom på den idén att bygga hus enlig stöphusmetoden som innebar att man byggde formar av trävirke som fylldes med en blandning av sten, sand, kalk och vatten de vill säga en storts kalkbruk och därefter så rev man formarna. Hans teknik blev avsevärt billigare än att bygga i tegel. Rydin tog patent på sin idé och många hus byggdes enligt hans metod både i Borås och Stockholm. Vid Stora Torget uppförde han ett eget hus år 1828 och tillbyggt år 1843 där Rydins teater inreddes. Det förra rådhuset år 1831 och Rike-Nellsons hus under samma årtionde på nuvarande Rådhuset plats är några av de större projekten som han var involverad i. Det finns endast ett stöphus kvar i Borås och det ligger söder om Wiskadals byggnad vid Skaraborgsvägen. Den uppfördes som en vaktmästarbostad omkring år 1840 år Nya Snickerifabriken som låg på denna tomt fram till 1910-talet. Fabrikör C Rydin 1798 – 1877 var en stor man i Borås bland annat som politiker både på det lokala planet och som riksdagsman och han var mycket aktiv i diskussionerna kring järnvägens sträckningar och utbyggnad.

PDF-fil