Österlånggatan - Yxhammarsgatan

Kvarteret Aesculapidus 2 och 3 i korsningen Yxhammarsgatan 3-5 och Österlånggatan 10 som uppfördes år 1843 och år 1913 byggdes fastigheten ut. Den var byggd i 2 våningar med bland annat en lägenhet och 7 rum, 1 garage och en butikslokal. Butiken som låg där var Apoteket Bävern och grundaren hette C. A. R Lenander år 1907. En tidtypisk byggnad med mycket vackra fönster och en snygg stenfot.
Sedan när själva rivningen började härja i Borås och när man rev här efter Yxhammarsgatan för att lämna plats för en ny byggnad så flyttade man ut hela byggnaden på gatan så verksamheten i Apoteket kunde fortsätta.

Så här såg det ut år 1959 när man hade börjat förbereda flytten av huset i gatan. Sedan blev det att man ändrade kvartersnamnet till Agamemnon. Sedan har hus efter hus försvunnit i denna del av Borås och nu senast Biografen Folkan som gick under skopan. Detta var en vanlig syn för alla Boråsare under de närmaste två decennierna. På denna tomt uppförde 1961 en ny byggnad med butiker som Hotell Mark och till Apoteket Bävern som fick nya lokaler. Även nattklubben Flamingo som blev väldigt populär öppnade i den nya fastigheten.

Foto Glenn Murberg 20170813

Denna bild fotograferade jag den 13 augusti 2017, stadsbilden har förändrats en hel del. Alla hus mellan Yxhammarsgatan – Österlånggatan – Nybrogatan har försvunnit helt och likaså en bit av Tryckerigatan är också borta.

PDF-fil