H-dagen

Den 3 september 05.00 1967 alltså för 50 år sedan skedde trafikomläggningen i Sverige. Man kallade denna dag för H-dagen, förändringen innebar att allt trafik hädanefter skulle använda det högra körfältet. Den slagdänga som spelades flitigt på radion i samband med omläggningen hette ”Håll dig till höger, Svensson”. Men den första högertrafikförordningen i Sverige utfärdades redan år 1718 men denna förordning blev inte långlivad. Redan år 1734 ersattes den med en ny som direkt stadgade vänstertrafik.

Det var stor uppståndelse på Allégatan när omläggningen skedde. Man menade också med omläggningen blev säkrare eftersom ratten på våra personbilar satt på vänstersida och att det då skulle bli säkrare omkörningar. Någon lag på vänsterstyrda bilar blev det inte utan det var fortfarande tillåtet att använda högerstyrda bilar. Att man tillverkade bilar som var vänsterstyrda från början var att myndigheterna hade redan tidigt antytt att en omläggning skulle komma.

Man fick räkna med att bli filmad om intervjuvad när man körde på Allégatan. Under 1966 så hade regeringen fastställt nya regler som infördes redan före dagen H. Det blev nya vägmärken och nya bestämmelser om straffpåföljd.

Det var stor uppståndelse på dagen H, människor stod vid sidan av Allégatan och studerade trafiken och just då var Allégatan en fyrfilig gata, till skillnad mot i dag.

Det var gott om trafik genom centrala Borås den 3 september och måste säga att det är riktigt roligt att se alla dessa gamla bilar som börjar bli ont om nu.

PDF-fil