Österlånggatan 1

En intressant bild på Österlånggatan, vet inte riktigt när bilden är fotograferad men efter år 1909 eftersom Stadshotellet är uppfört. Huset till vänster är Kafé och konditori Manhem och det är där Folkets hus är uppfört eller kanske rättare sagt resterna av den Folkets hus som en gång fanns. Gatan som går upp till vänster det är Staketgatan, nuvarande Järnvägsgatan. Huset till höger Österlånggatan 2 fanns Järnvägshotellet och senare fanns AB Nya Gummiverkstaden här i byggnaden, firman grundades av Carl Eskel år 1922.

Här är en liten bättre bild på Järnvägshotellet men en liten trekantig trädgård. Man ser järnvägsspåret som går till Borås nedre station, och dessa kvarter Achilles 1, 2 och 3 är jämnade med backen och i dag ligger Agamemnon äldreboende.

Foto Bo Stalefors

Här en lite nyare bild på Järnvägshotellet som senare blev gummiverkstad, vet ej årtal på bilden har fått den ifrån Bo Stalefors. Man ser gaveln på Folkets hus och det var innan man beslutade att klä in hel byggnaden i plåt. Inom arbetarrörelsen i Borås började man år 1897 att ta upp andelsteckningar till ett folkets hus. Motståndet mot arbetarrörelsen vad vid denna tidpunkt ännu så starkt så att skaffa en tomt mötte stora svårigheter. Föreningen lyckade dock att köpa in en tomt i kvarteret Sidensvansen 7 vid Sturegatan. Här uppfördes år 1901 ett trähus i en våning som fungerade som samlingslokal tills fastigheten vid Järnvägsgatan stod färdig. Den 16 april år 1920 beslutades att man skulle köpa in tomten vid Järnvägsgatan och vid årsmötet år 1928 lade styrelsen fram ett förslag till ett nytt Folketshus och vid årsmötet år 1933 visade arkitekterna upp sina skisser på det nya Folkets hus. Den 21 mars togs det första spadtaget och hösten 1939 stod byggnaden klar och invigningen ägde rum den 25 november.

PDF-fil