Södra Korsgatan

I kvarteret Snödroppen ligger denna fabriksfastighet och det var företaget Erik Nilsson som byggde denna byggnad till sitt företag Borås Handvävnadaffär som startades år 1906 av Erik. Företaget var uppbyggt som förläggarverksamhet och inriktade sig på tillverkning av handvävnader som klädningstyger och inredningstextil. År 1928 ombildades företaget till aktiebolag och under Namnet Erik Nilssons Fabriks AB, år 1943 uppfördes denna fabriksbyggnad på Södra Korsgatan. I början av 1950-talet skar man ner på produktionen och flyttade till andra lokaler. 1956 flyttade Algot Johansson AB delar av sin produktion till byggnaden som senare i sin helhet utnyttjades av Algots under cirka 20 år. Byggnaden uppfördes 1943 i armerad betong och med gula tegelfasader efter arkitekt Hugo Häggström.

Foto Fastighetsbolaget Castellum

Så här såg fastigheten ut år 2015 inklädd i plåt och den är inte särskild vacker. Bilden har jag fått av Erik Williamson som är förvaltare på Castellum. Anläggningen låg i omedelbar anslutning till järnvägsspåret från Åhaga lokverkstad men ingenting i anläggningens utformning tyder på att någon distribution sköttes via järnväg eller att järnvägen skulle varit en anledning till att man upförde fabriksbyggnaden just på denna plats. Under Algots tid i byggnaden användes källaren som matsal och omklädningsrum, i bottenvåningen fanns lager och en vaktmästarbostad i anslutning till entrén i det sydvästra hörnet. På andra och tredje våning fanns det stora arbetssalar med löpande band tillverkning samt läggnings- och pressningsavdelningar. År 179 genomgick byggnaden kraftigt då man klädde byggnaden i plåt.

Foto Kennet Öhlund

Här har man börjat återställa byggnaden till ursprungligt skick och det tycker jag är bra för att byggnaden är mycket finare utan denna plåtbeklädnad. Så en stor eloge till fastighetsägaren som beslutade att göra denna renovering. Sedan vill jag tacka Erik Williamson på Castellum för bilden som jag fick använda så man fick se hur den såg ut när den var beklädd med plåt och vill även tacka Kennet Öhlund att jag fick användas han bild på hus byggnaden ser ut i dag.
Det har trillat in en del rivningsbilder i min mailkorg men jag vill ha flera bilder, speciellt när man rev hela kvarter Balder, Bele och Brage. Även det gamla kårhuset som låg på Kungsgatan mittemot Stadshuset efterlyser jag rivningsbilder. Efterlyser personaltidningarna Bomull och Ryostoff om det är någon som vill låna ut dessa till mig, har du dom skicka då ett mail. Även allt annat gammalt material är välkommet som gamla bilder på gamla Borås och det kan vara pappersfoton, diabilder eller negativ. Du som är intresserad av gamla bilder på Borås gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås, där finns det massor av bilder och du kanske har egna bilder som du vill dela med dig.

PDF-fil