Rydboholms kyrka

En riktigt gammal bild på Rydboholms kyrka som byggdes 1852 intill Viskan och närheten till fabriken. Det var fabrikören Sven Erikson som bekostade kyrkan i Rydboholm. Kyrkan bestod endast av ett långhus och inredningen utgjordes i stor utsträckning av gåvor, främst från Rydboholms AB. År 1884 kom den första orgeln till kyrkan och år 1899 så tillbyggdes ett torn i väster med två klockor och samtidigt så tillbyggdes sakristian. Tornet fick stå kvar till år 1934 då det ersattes med det nuvarande efter ritningar av Sigfrid Ericson, många säger att man bara byggde om själva torndelen. Kyrkan genomgick en omfattande renovering 1918-20, då kyrkans interiör omdanades helt. Predikstolen, som var placerad över altaret i koret, ersattes med ett nytt som placerades vid södra långhusväggen. Även altaret ersattes, liksom bänkinredningen. Ett stjärnformat fönster i taket över koret sattes igen och de befintliga väggmålerierna, som bland annat bestod av en illusionsmålad tempelgavel på korets sydöstra vägg, målades över. Boråskonstnären John Hedaeus försåg kyrkan med ny altartavla samt dekorativa målerier i fönsternischerna och kring ljuskronornas fästen i taket. Han gjorde även ritningarna till sniderierna för predikstolen, krucifixet ovanför altartavlan samt dopfunten. Kvar från den ursprungliga inredningen är sedan denna renovering endast altarringen.

Den ovan nämnda renoveringen genomfördes av anställda på bruket, eftersom det uppstått brist på bomull i samband med kriget och därmed också brist på sysselsättning. År 1936 om- och tillbyggdes orgeln med bevarande av den ursprungliga fasaden. Året därpå renoverades kyrkan efter förslag av arkitekten Sigfrid Ericson. Inför 100-årsjubiléet 1952 ommålades kyrkan utvändigt. Kyrkan var i brukets ägo fram till 1970 då den skänktes till Kinnarumma församling. 1974 ommålades tak, fasader, fönster och dörrar utvändigt. Bänkvärme installerades 1989. Taket, som täcks av plåt, omtäcktes 1999.

Foto Glenn Murberg 20160414

Här har kyrkan genomgått en omfattande renovering både inre och yttre. Man har bland annat renoverat dekorationsmålningarna som är utförda av John Hedaeus, man plockade bort några bänkar längst bak och en ny skjutbar glasvägg sätts på plats med ett mönster från Rydboholmsbolaget so åtskiljer kyrkorummet och en liten samlingssal. Denna bild är fotograferad 14 april 2016 och kyrkan ligger väldigt vackert vid Viskans strand. Hela Rydboholm är fullt av gamla kulturminnen och ett riktigt brukssamhälle och allt detta beror på en viss man Sven Erikson född 29 mars 1801 på Stämmemad i Kinna och död den 25 maj 1866 i Rydboholm. Rydboholmsbolaget hade en personaltidning som hette Ryostoff och ska skulle vilja låna dessa tidningar, så har du denna personaltidning skicka ett mail till mig. Eller har du någon berättelse från det gamla Rydboholm är du välkommen att maila mig det, jag är väldigt intresserad av att veta ännu mera om Rydboholm även gamla bilder är av intresse.

PDF-fil