Viskafors kyrka

Kyrkan ligger på en hög kulle i Viskafors på andra sidan Viskan. I början av 1920-talet ökade folkmängden kraftigt i Viskafors och var nu större än i Rydboholm och man ville ha en kyrka i Viskafors. Rydhoholmsbolaget såg till att planerna kunde förverkligas, det började med att direktör A. E Håkansson, Viskafors skänkte 20,000 kronor år 1918 till kyrkobygget och Rydboholmsbolaget beslöt för att svara för dem återstående delen. Liksom i Rydboholm åtogs sig bolaget att avlöna en präst och kyrkobetjäning och detta var unikt i vårt land. Man hade då så kallad patronatsrätt och bolagsledningen utsåg själv den präst som de ville ha. Men vid pastoratsregleringen år1962 avsade sig bolaget denna rätt liksom att själv avlöna prästen. Gudtjänsten i de båda kyrkorna såväl som församlingsarbetet i övrigt utföres numera av prästmännen i det då nybildade Kinnarumma Pastorat.

Foto Glenn Murberg 20140221

Så här såg kyrkan ut år 2014. Viskafors kyrka ritades av arkitekt Ljungman och utfördes av byggmästare Gustafsson i Borås. Kyrkan invigdes år 1919 och altartavlan är skulpterad av trä med ett större krucifix i mitten. På predikstolen finns en praktbibel skänkt av syskonen Håkansson. Dopfunten är av släthuggen granit med dopskål av silver. De två gedigna ljuskronorna är av hamrat, svartlackerat järn och de nio lampetterna av samma metall, de är en gåva från Viskafors kyrkliga arbetskrets.
Den stora ringklockan är gjuten år 1918 och även den bekostad av bolaget, inskriptionen lyder: ”Tillkomme ditt rike. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Gjuten för Viskafors kyrka 1918. Gustavs V:s 11:e regeringsår, det stora världskrigets femte år. Nu stormen, o tider, Hans kyrka står fast”. Lillklockan göts 1929 för insamlade medel i Viskafors och Svaneholm. Den lilla kyrkan på berget skiljer sig åtskilligt ifråga om exteriör och interiör jämfört med våra andra kyrkor i landet. Tyvärr är vägen ganska så svårforcerad vintertid eftersom Kyrkbacken är väldigt brant och kyrkan låg väldigt ocentralt. Kyrkobyggnaden dekonsekrerades och såldes 2007 till en privatperson för restaurang- och konferensändamål. Anledningen till dekonsekreringen och försäljningen var för få besökare på kyrkans gudstjänster. Kyrkan byggdes om och drevs som restaurang ett tag, men denna lades ner efter inbrott och skadegörelser 2010. År 2011 var kyrkobyggnaden till salu igen, vet inte om kyrkan har fått någon ny ägare.
En del av kyrkans inventarier har flyttats sedan kyrkan stängdes, bland annat till Viskans Kapell. Några av piporna från orgeln i Viskafors kyrka återanvändes i den nya orgeln i Kinnarumma Kyrka, som togs i bruk 2011. Det är en vacker utsikt ifrån kyrkan över Viskans fall och över Viskafors.

PDF-fil