Von Ahnska

Von Ahnska huset under uppförande år 1905, det arbetar ett 20-tal murare och takstolarna håller på att resas. Bilden är fotograferad i oktober 1905 och fotografen har stått på taket på Hotell Du Nord. Det är arkitekt Lars Kellman som har ritat huset, Lars kommer ifrån Skövde och flyttade till Borås år 1891. Många av de byggnader som han har ritat finns kvar i Borås och det är både skolor, fabriker, bostadshus med mera. Lars var född år 1857 och död år 1924. Han har ritat Borås vackraste hus enligt min mening och det är ”Slottet” på Sparregatan, Elverks byggnad, Wäfveribolaget, Sparbanken på Allégatan, nuvarande Bäckängskolan, Norrbyskolan Borås Tidnings gamla hus vid Nybron och Von Ahnska huset.
Byggmästare var Oscar Ohlsson och han utbildade sig till ingenjör år 1898 i Malmö och han startade sin egen firma år 1899 i Borås. Oscar var en populär byggmästare i Borås och han har varit med och byggt bland annat Ramnalid, Stadshotellet, Handelsbanken, Daltorpsskolan Folkets hus, Von Ahnska med mera. Oscar var född år 1870 och död år 1951.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här såg huset ut i augusti 2015 och det är lika vackert nu. Huset murades upp i 6 våningar och det tog cirka 6 veckor och en murare kunde mura 700 stenar om dagen och Ahnska består av cirka 600 000 stenar. Det är många hästkärror som har fått transporterat alla tegelstenar till byggarbetsplatsen. En viktig man på arbetsplatsen var murarbasen, han var både arbetsteknisk och ekonomisk ledare, han avlönade arbetskamraterna och det hände ibland att han fick ett överskott och dessa hamnade i egen ficka. Arbetarna jobbade i 10 timmar och de hade 60 öre i timmen. Det fanns cirka 30 murare och 8 tegelbärare och 8 bruksbärare. Tegelbäraren var oftast en man men det fanns även kvinnor som utförde denna syssla och det var ett tungt arbete. Vet att min far berättade för mig att min farfar var murarhandlangare i sitt liv och han längtade efter sin pension när han kom upp i den ålder men tyvärr så avled han strax efter att han hade gått i pension. Jag fick aldrig förmånen att träffa honom men har bara hört mycket gott om farfar.

PDF-fil