Fabriken Kilen och Teatern

En bild som visar långsidan av Fabriken kilen årtal för bilden är lite osäker men tidigt 1920-tal skulle jag tro. Östra sidan på gamla teatern ser vi på bilden också. En liten historia om fabriken Kilen som startades av Abraham Langlet år 1699 som då låg på Smedsgatan intill nuvarande Sandwalls plats. Färgeriet på Smedsgatan blev en föregångare till en lite fabriksanläggning i trä som år 1870 flyttades lite åt väster över Viskan till en tom tomt i Stadsparken. Fabrikens kontor låg kvar på Smedsgatan och en fast förbindelse fanns via en spång över Viskan. Under åren 1855 – 1910 var ångfärgeriet i fabrikören C. M Lundberg och hans familjs ägo och Lundberg var en av Borås ledande profiler och han var bland annat en av dom drivande bakom anläggandet av Stadsparken. Lundberg var också en framsynt fabriksidkare och var känd som den första färgaren i Borås som började använda konstgjorda färgämnen. Specialiteten var färgning och beredning av domestiktyg och garn. Lundberg sålde färgeriet år 1910 ändrades namnet till Fabriken Kilen men verksamheten gick i konkurs år 1922 och byggnaden revs år 1925 och Stadsparken utökades med denna fabrikstomt år 1930.
Den gamla teatern som stod i Stadsparken invigdes år 1873 och det lär ha funnits 4 andra teaterlokaler innan man lät uppföra denna vackra teaterbyggnad, bland annat Rydinska teatern som låg vid Stora torget. År 1899 ville man förlänga teatern och helt sonika sågade man i tur teaterbyggnaden och drog fram den främre delen 4 meter och placerade den främre huskroppen på en ny stenfot och sedan byggde man ut teatern. Efter sidorna på byggnaden blev det nya trapphus och man utökade antalet platser till 500. Tänk vilket jobb det var på denna tid och med de redskap som de hade. År 1923 så överlät man teatern till Borås stad och samtidigt gjordes en renovering av byggnaden.

Foto Sabrina Peroti

Så här såg det ut den 4 december 1983 när grävskoporna hade intagit Stadsparken och börjat sätta sina metalltänder i en harmlösa byggnaden. En bild som jag har fått av Sabrina Peroti. Tyvärr så hjälpte inte texten ”Rädda Mig”.

PDF-fil