Sågedammen i Borgstena

Foto Glenn Murberg 20131230
Som ni vet så brukar jag vara ute i skog och mark för att fotografera kulturminnen. En dag för 4 år sedan så var jag och fotograferade kyrkan i Borgstena så fick jag för mig att jag skulle gå efter Sågebäcken och först hittade jag en kvarnruin men det fanns tyvärr inte så mycket kvar av den. Jag traskade på och rätt var det är så ser jag en liten stenhög och närmare jag kom så ju flera pelare av sten hittade jag.

Foto Glenn Murberg 20131230

Här har vi Sågebäcken som rinner ut från Sågedammen och det var underbart att höra det porlande ljudet. Det fanns även stenterasseringar i bäckens kanter. Området var cirka 50 x 25 meter med en dammvall som var helt överväxt så man såg inte en enda sten.

Foto Glenn Murberg 20131230

Här står de mäktiga pelarna av sten och det skulle vara roligt att veta hus själva sågverket såg ut på denna tid, enligt uppgift så lade sågverket ner omkring år 1900. När man är ute i skogen så vet man aldrig vad man hittar och vilket jobb de har lagt ner på att bygga denna damm och sågkvarn mitt i skogen med de verktyg som de hade på den tiden. De kan inte ha hittat alla stenar runt platsen där sågverket var utan måste ha fraktat dit det med häst.

Foto Glenn Murberg 20131230

Sedan hade de fraktat dit timret med häst och sedan sågat upp stockarna för att återigen frakta ut den färdiga varan igen. Jag letade men jag hittade igen gammal väg ut därifrån men eftersom man lade ner vid omkring 1900 så har säkert vägen växt igen. Detta sågverk är kanske är föregångaren till det stora sågverket som ligger i Borgstena i dag. Den dagen som jag gick där runt kyrkan så hittade jag 4 stycken olika kvarnruiner och det finns säkert flera.

Är det någon av mina läsare som känner till denna lämning gps-koordinaterna är: X 6421224, Y 1336559 så får du gärna maila mig, för jag vill gärna veta mera om denna och även de andra. Det stod en liten skylt på själva dammvallen med namnet ”Sågedammen 169”, vore roligt att veta om den finns dokumenterad någonstans. Så känner du igen dig så maila mig.

PDF-fil