Tärby kyrka

Foto Glenn Murberg 20130902
Tärby kyrka tillhör de äldre kyrkorna i Skara Stift och denna kyrka ligger belägen på kulle. Detta är en urgammal bygds som var bebodd långt innan kyrkan fanns. Tärby kyrka är en sentida vikingakyrka som troligen är byggd på 1100-talet, de flesta av Västergötland är 1100-tals kyrkor som är uppförda på gravfält från järnåldern och vikingatid viden övergången till kristendomen. Man har gjort intressanta fynd vid utgrävningen år 1929 och även år 1959 bland annat 1959 så hittade man en så kallad järnsten som troligen är en del av ett offeraltare med ett ristat kors och en rund ring och stora mängder av människoben. Vid kyrkomuren står en klockstapel från år 1750 och kyrkogården har en spets åt söder och en åt väster. Dessa sidor hägnas av en äldre kallmurad mur som varierar i höjd.

Foto Glenn Murberg 20130902

Ett beslut togs under 1700-talets andra hälft att varje gård vid underhåll av sitt murstycke skulle plantera träd innanför muren. Åter till fynden som man gjorde vid utgrävningarna, de påträffade brandgravsfynden ger arkeologerna belägg för att det redan vid tiden för Kristi födelse legat en rätt betydande bondby i Tärby och att kontinuerlig bebyggelse förkommit under ca 2000 år. När kristendomen gjorde sitt intåg var byn av sådan storlek att den kunde bygga en egen kyrka. Med anledningen av fynden vid gravplatsen nära kyrkan drar arkeologerna slutsatsen att en stor man i trakten, en hövding. När bålet brunnit mer gravsattes askan efter den döde och hans krigsutrustning och dryckeskärl fick följa honom och man offrade mycket kraft på att resa ett värdigt monument och ett röse av jord och sten.

Foto Glenn Murberg 20130902

Man vet alltså inte exakt när kyrkan är byggd men de första skriftliga uppgifterna om kyrkan är från år 1540 men det finns flera gamla kyrkoinventarier som påtalar att kyrkan är mycket äldre och som jag skrev i början av inlägget så är troligen kyrkan från 1100-talet. Åren 1954-56 genomgick kyrkan en omfattande renovering då man återställde gamla 1600-tals målningar på predikstol och altarprydnad. Det arbetet utfördes av konservator Engblad från Alingsås. Vid renoveringen 1956 fanns det ett bjälklag och takstomme som hade utsatts för rötskador och mycket av det gamla virket fick bytas ut. Bjälklaget bestod av grova ekstockar och man kan utgå att det fanns gott om ekskog i Tärby och Rångedala. På kyrkogården vid kyrkväggen står en solvisare från år 1633 en storts tidsmätare som man ser endast på ett fåtal platser.

PDF-fil