Bangården vid Borås nedre

En gammal bild från bangården vid nedre stationen, bilden är ifrån 1930 och fotografen har stått på Särlabron. Till vänster ser vi de gamla godsmagasinen och till höger lokstallarna. Centralbron är ännu ej byggd, det dröjde 23 år till innan den kom på plats år 1953 byggdes den. Vattentornet som är till höger uppfördes år 1930 och användes för att vattna ångloken. Man tog ursprungligen vattnet ifrån Ramnasjön men ändrades ganska så snart, istället anslöt man sig till stadens vattenverk. Vattentornet togs ur bruk omkring 1970 när det sista ångloket togs ur tjänst.

Foto Lars-Åke Johansson

Här är en bild som jag har fått av Lars-Åke Johansson tyvärr vet jag inte exakt årtal men skulle tippa på att det är 1960-tal. Här ser man blandningen med ellok och ånglok. Tyvärr fick jag andra uppleva att se dessa ånglok i drift när det begavs sig. Själva bangården vid nedre stationen har förändrats väldigt mycket. Det gamla lokstallet finns fortfarande kvar och även lokstallet vid Hållingsgatan.

Foto Glenn Murberg 20160915

Här har man renoverat det gamla lokstallet vid Hållingsgatan och man har bevarat det mesta på byggnaden utvändigt och även lite bevarat invändigt. Det är bra att man sparar och renoverar gamla verkstäder och industribyggnader för dom har lite annan byggnadsstil än vad de bygger i dag.

Foto Glenn Murberg 20160722

Här har vi lokstallarna vid nedre stationen som också är ganska så välbehållen och här finns till och med vändskivan kvar och även inne är det ganska så bevarat.

PDF-fil