Fabrikör Pomps fastighet

I fredags var och fotograferade lite över Borås och bland annat då Vattentornet. Jag var uppe i vattentornet för cirka två år sedan och det var som en liten dröm som gick i uppfyllelse. Jag har alltid velat gå upp i tornet när jag var liten och gick på Engelbrektsskolan. Man försökte alltid att komma emellan grindarna och även klättra upp efter väggen, men nu 40 år senare fick man chansen att ta bilder.

Foto Glenn Murberg 20171013

Här är en bild som är tagen från tornet och hela denna byggnad är helt fantastisk. Vattentornet invigdes år 1901 närmare bestämt den 1 juli och den svartvita bilden skulle jag tro är ifrån år 1900. När man byggdes vattentornet var då det gamla vattenverket vid Pickesjön inte klarade av leveransen av vatten till Borås befolkning som växte ganska mycket.

Foto Glenn Murberg 20171013

Här är den långa trappan upp till tornet ifrån Skolgatan den har man sprungit i många gånger men då fanns ju inte det historiska intresset man har nu utan på den tiden var det bara en häftig borg. Tillbaka till historien, vattenverket vid Pickesjön var anlagt vid år 1881 och vattnet rann med självtryck till Annelundsparken där det fanns en reservoar.

Foto Glenn Murberg 20171013

Här är trappan ner i tornet och på den tiden kunde man verkligen bygga med sten. Det var Gustaf Richert som kom med ett förslag om att anlägga ett vattenverk vid Ålgården och en högreservoar uppe på Kvarnbergsparken. Vattnet skulle man ta ifrån rullstensåsen efter Viskans Dalgång. Den nya anläggningen och tillsammans med den gamla från Pickesjön skulle räcka till 40 000 invånare.

Foto Glenn Murberg 20171013

Detta gjorde att man använde kvarnen vid ålgården som ett pumphus i stället. Att tornet tillkom på vattentornet var att brandkåren behövde ett högre tryck och då kom man på att komplettera med ett 13 meter högt ståndsrör och det förklarar att man byggde tornet. Röret kan du se på bilden nedan:

Foto Glenn Murberg 20171013

Vattenreservoaren är nedsprängd i Kvarnberget och rymmer 780 kubikmeter vatten. Man komplettera anläggningen vid Ålgården så att man även kunde ta emot åvatten och filtrera och steriliserat med klor detta gjordes år 1923.

Foto Glenn Murberg 20171013

Denna bild visar insidan av tornet. Röret i mitten fortsätter ut genom tornet och blir till en flaggstång där en vimpel brukar sitta. Rörläggaren Erik Andersson hade detta arbete att hissa flaggan vid rätt tidpunkt och det gjorde han mellan åren 1945 – 1955 och Erik hade efterträtt sin bror Verner Andersson.

Foto Glenn Murberg 20171013

Även trapporna är rejäla men det var ju som allt de byggde förr var rejält tilltaget. Arkitekt Erik Josephson anlitades till att rita det nya bygget och han hade ett stort intresse för försvarsbyggnader och det kan man förstå när man ser utseendet på vattentornet. Sedan var det byggmästare Frans Jonsson som åtog sig att bygga vattentornet till en kostnad av 20 000 kr och den överbyggda borgen för 25 000 kr. År 1899 så övertogs Jonssons byggfirma av byggmästare Oscar Ohlson som slutförde arbetet.

Foto Glenn Murberg 20171013

Bjuder på en bild ifrån tornet ner mot Carolikyrkan.
Det var en rolig stund och intressant att gå omkring att titta på detta landmärke i Borås. Tänkte jag skulle göra en efterlysning av bilder på vattentornet när det byggdes. Har ni några bilder i byrålådan under den tiden som man byggde tornet eller vet var man kan få tag i detta så får ni gärna skicka ett mail till mig. Sedan kommer man att renovera tornet och då kommer jag att försöka att göra en fotodokumentera arbetet i mån av tid.

PDF-fil