Carolikyrkan och Berglundska gården

Ännu en svunnen vy det enda som är kvar är Carolikyrkan och den ser likadan ut i dag. Jag vet ej vilket år bilden är fotograferad men Berglundska gården som ligger till vänster revs 1955 – 1956 om jag inte missminner mig. Till höger finns i dag gamla Telegrafhuset som byggdes år 1913. Här är inte Viskans kanter stensatta som den är i dag och likaså finns det inga tvättbryggor i Viskan längre. Till höger utanför bild ligger i dag posthuset. Men det är pampigt att se det stora höga kyrktornet och jag har lite svårt att fatta att jag har stått längst upp i tornet precis under korset.

Foto Glenn Murberg 29170813

Så här ser vyn ut i dag och den är ju ganska så förändrat bilden är fotograferad 13 augusti i år och hade man plockat bort lådhuset längst bort där Berglundska gården låg så hade vyn sett ganska bra ut tycker jag. Borås wäfveri huvudkontor som formas efter Viskans kant. Här i detta område är det mycket gammal historia som började för många, många år sedan. Det är många som hr gått över denna bro till sitt jobb inom textilindustrin och denna bro ersatte en tidigare träbro. I dag skrivs det en ny historia på Wiskaholm som fabriken hette från början men ägarna som nu bygger om kallar det för Västerbro, som det står på banderollen att de skapar ny historia.

Foto Glenn Murberg 29171016

Så här ser det ut i dag man håller på att riva ena flygeln mellan huvudkontoret och den stora lagerbyggnaden. Där ska det bli en stor glasentré när det blir färdigt. Jag är väl lite negativ till detta, när man bygger intill en sådan gammal byggnad som är byggd år 1914 så bör man bygga lite i samma stil som det gamla och lika så man får hoppas att de inte renoverar sönder huvudbyggnaden. Hoppas att man sparar burspråket som finns på byggnaden mot Viskan samt även BWAB-skylten på väggen.

PDF-fil