En försvunnen tid på Norrby

Året är omkring 1920 och fotografen står på Billdalsgatan och det fanns gott om arbetarbostäder och det var många som hade flyttat från landet för att jobba i stadens väveri- och färgerier. De hade levt övervägande av sitt liv på landsbygden innan de kom in till staden och det blev en stor omställning
Arbetarbefolkningen tog varje chans att dryga ut sin hushållskassa genom att själv odla sin potatis och grönsaker på en liten åkerplätt och det kunde vara en liten trygghet att få leva lite bondeliv i den stora staden. Byggnaden mitt i bild bör vara Norrby Snickerifabrik, huset vill höger ska vara uppfört år 1905 av August Karlsson var byggt i 2 våningar och vindsvåning med fyra lägenheter.

Här har vi en annan vilken av dessa båda hus och Skogsbacke syns till vänster. Många av huset på Norrby var uppförda av Borås Wäfveri som arbetarbostäder och de var inte så välisolerade och var väl ganska så dragiga. Men som jag har skrivit innan att det är synd att man inte sparade några kvarter med dessa vackra trähus. De flesta husen försvann på 1960-talet när den stora rivningsvågen började härja i Borås samt den nya Norrby Långgata som breddades och då stod det hus i vägen och fick helt enkelt lämna plats åt nuvarande Norrbyleden.
Efterlyser egentagna bilder på gamla Norrby har du papperskopior, diabilder eller negativ så hör av dig med ett mail. Jag vet inte varför jag gillar gamla Norrby men det är väl för att jag tycker att hela stadsdelen var charmig med gamla trähus och en del fabriker och verkstäder, en blandad kompott med andra ord. Jag har liksom inget minne av Norrby Gärde har bara sett på bilder och jag vill lära mig mera om denna del av Borås. Så har du även berättelser och upplevelser från Norrby så skicka gärna ett mail.

PDF-fil