Fisktorget

Platsen kallades för Fiskatorget och har skiftat funktion och skepnad ett antal gånger genom åren. Fram till 1800-talets första decennier låg platsen utanför den egentliga stadskärnan sedan började man att använda platsen till ett salutorg i den växande handelsstaden, troligen en tid efter stadsbränderna på 1820-talet. Detta var infarten till Borås stad från väster och platsen har troligen skapats som en utvidgning av vägen till Borås och blev en samlingsplats för tullarna in till staden. På 1887-års karta benämns platsen som Fisktorget och då kan man räkna ut vad som såldes här på salutorget.
Själva bebyggelsen runt salutorget från 1860-talet var uppdelade i två olika generationers hus, utmed torgets norra sida fanns trähus från 1700-talets som hade klarat sig ifrån stadsbränderna. På den andra sidan mot väster byggdes två påkostade stenhus på 1860-talet, det var ganska tidigt för Borås med stenhus. Bilden är fotograferad i slutet av 1890-talet och bilden bör vara fotograferad ifrån Tekniska Elementarskolan, i dag Sven Erikson gymnasium. Och det var också en byggnad som utmärkte sig vid Fisktorget. Huset till höger är det Gilckska huset från år 1869 även känt som Molanders konditori sedan byggdes Röda Kvarn precis intill Viskan.
I början av 1900-talet byter man namn på torget till Västerbroplatsen och fungerade mer som en gata än ett torg. Efter rivningar under tidigt 1930-tal blev torgytan i princip en del av Krokshallstorget och vid denna tid blev Sven Eriksonsgatan betydligt bredare. Byggnaden till vänster är Nymanska gården som flyttades till Ramnaparken år 1931 och är ett av Borås äldsta hus. Den gamla Västerbro som byggdes år 1895 breddades och byggdes om kraftigt år 1948 och torget försvann ännu mera.
Nu har Västerbro återigen blivit som ett torg, ingen biltrafik längre och som jag tidigare har sagt är att man borde återställa bron över Viskan igen till ursprungskicket nu när det inte är någon biltrafik där längre.
 

PDF-fil