Rådhuset

En vacker byggnad vid Stora torgets ena ände och den invigdes år 1910 och här på bilden ser vi när Rådhuset är under uppbyggnad. Byggnadsfirman som fick ansvaret att bygga rådhuset var Broberg & Björkqvist från Borås och byggkostnaden skulle uppgå till 338 665 kronor och då skulle Borås Stad själva stå för leveransen av huggen sten till sockel, yttertrappor och fasaden. Enligt kontraktet skulle Rådhuset stå klart den 1 januari 1910 och man undertecknade kontraktet den 29 februari 1908. Den 2 mars började man att riva i kvarteret Justitia 1 där Lindborgska och Nellsonska husen stod och så fort husen var borta så började man med schaktningsarbetet. Bygget fortskred enligt planerna men bygget försenades av två strejker och därför fick man skjuta fram invigningen till den 7 mars i stället för 1 januari. Hela projektet år 1910 uppgick till 552 000 kronor och då kan man tänka sig vad ett sådant här bygge skulle kosta i dag.

Foto Glenn Murberg 20150612

Denna bild är fotograferad år 2015 och Rådhuset ser likadant ut som när det byggdes, förutom att fasaden är klädd i en klätterväxt. Arkitekterna till denna vackra byggnad är Tengbom & Torulf och de skapade en stor byggnad med ett huvudparti mot torget och mot Allégatan finns två något lägre flyglar som tillsammans omsluter en liten, fast öppen gård.

Foto Glenn Murberg 20171013

Interiören vittnar än i dag om den höga ambitionsnivån som Borås hade för huset. Man möts av trappor i finhuggen granit och i vestibuler och korridorer ligger golv av röd och grå kalksten med små marmorsinläggningar. I de mer påkostade salarna finns parkettgolv, väggpaneler i ek. Väggarna och tak i de allmänna utrymmena och i stadsfullmäktigesalen är bemålade på ett sätt som ger rådhuset mycket av dess karaktär. Målningarna gjordes under ledning av konstnären Filip Månsom från Stockholm, Månson var målarmästare och dekorationsmålare samt lärare vid Tekniska skolan i Stockholm.

Foto Glenn Murberg 20171013

I rådhuset skapade Månson tillsammans med sex andra målare ett färgstarkt och tidstypiskt kalkfärgsmåleri och den totala kostnaden för denna utsmyckning blev 5 500 kronor. Även Boråskonstnären Johan Hedeaus målade tre framträdande Boråsmotiv under åren 1911 – 1912. Uppvärningen av Rådhuset skedde med lågtrycksånga och redan från start fanns det elektriskt ljus vilket då ganska nyligen hade kommit till Borås. Till alla interiöra hade man precis som det gäller exteriören använt sig av svenska material och tillverkare och det enda undantaget var den amerikanska ek som finns bl.a ytterdörrarna i huvudentrén.

PDF-fil