Varnums Kyrka

Foto Glenn Murberg 20091023
Varnums kyrka ligger vackert i närheten av Varnumsjön och är en kyrkobyggnad i Skara stift och tillhör Södra Vings församling. Kyrkan är ifrån medeltiden och troligen från slutet av 1100-talet. Kyrkan förlängdes år öster vilket sannolikt ägde rum på 1400-talet Ingången till kyrkan ligger ovanligt nog på norra sidan istället för västra eller södra sidan. År 1745 förlängdes korset tre alnar och fick en tresidig avslutning med samma bredd som långhuset, samma år uppfördes en sakristia vid södra sidan. Många av våra kyrkor i Sjuhärad har föregåtts av en stavkyrka. Altartavlan ger god vägledning om när kyrkans olika delar kommit till. På denna altartavla ser man Kristus på korset jämte två kvinnor och två av lärjungarna samtliga utskurna i trä. Under mitt motivet finns texten: ”Guds namn ähra, och Hvarnums kiyrka till prydnadt är denna altartavla med sockens medel upprättadt. Anno 1694, dåvarande pastor Loci, Mag. Laurentio.”

Foto Glenn Murberg 20091023

Under själva altartavlan kan man läsa denna intressanta uppgift om kyrkan: ”Anno 1745 är denna Cohren till 3 alnar förlängd samt kiyrkian med Cakristiga och vapenhus förökt. Likaledes är denna altaremålning renoverad samt stolarna målade åhr 1748, alt under P. D Mag. Johan Tivest tid. Ånyo renoverad 1884.”
Enligt gammal sägen och tro skulle det finnas att gammalt gravkor under kyrkans golv. Det skulle tillhört en grevlig ätt och där ett 30-tal kistor skulle förvaras. En go kännare av kyrkan är folkskolelärare Erik Valeberg som under mer är 40 år var verksam i församlingen. Men enligt Valeberg har han man inte undersökt detta och han anser att uppgifterna om gravkoret och kistorna var mycket överdrivna. Vid en renovering, då man tog upp golvet på ett ställe då fann man en kista strax under golvet. Vid en reparation av läktarunderlaget hittade man fyra kistor stående på varandra inneslutna av ohyvlade brädor. Dåvarande kyrkoherden i Rångedala Nils Bergqvist forskade ivrigt om bygdens kyrkor och historia men lyckades inte få besked om vilka personer det är som fått sin viloplats under Varnums kyrka.

PDF-fil