Asplyckan

Asplyckan låg vid änden av Kungsgatan och Åsbogatan och bilden är fotograferad 1920 – 1930-talet. Till höger ser vi byggnaden som jag bloggade senast om. Asplyckan var namnet på den stora herrgårdsliknande byggnaden i stadens sydöstra utkant. Tyvärr så revs denna vackra byggnad år 1970 som fungerade som en grusad parkeringsplats till en början och sedan för att ersättas av en fyrfilig genomfartsled genom Borås. Planerna på denna genomfartsled hade kommit fram redan år 1965 och Kungsleden blev färdig år 1976. Tycker det är så synd att så vackra hus rivs för att det ska gå en genomfartsled genomstaden. Det hade varit bättre om de hade dragit den utanför stadskärnan.

Foto Glenn Murberg 20171030

Så här ser Kungsgatan ut i dag och där framme vid trafikljusen på andra sidan av Åsbogatan låg Apslyckan. Det är en intensiv biltrafik genom Borås med många tunga fordon och som även transporterar farligt gods.
År 1890 bodde där häradshövdingen, rådmannen Fredrik Wilhelm Hammarström med familj och vid sekelskiftet år 1900 bodde bataljonsläkare Lennart Andén. Det hade varit roligt att få se bilder på hur byggnaden såg ut invändigt. Kan inte förstå att man riva ett sådant vackert hus, det är som jag har sagt tidigare att vi ska vara rädd om vår historia inte utplåna den. Det är viktigt att vi för den vidare, för det är ju våra förfäder som har byggt upp vårt samhälle. Är det någon av mina läsare som har interiörbilder? Eller andra bilder på Asplyckan.
Du som är intresserad av gamla Borås gå gärna med i gruppen, där finns massor av bilder och fakta. Sedan efterlyser jag dina egentagna bilder eller dina förfäders bilder, har du några liggandes och vill låna ut dom så skriv ett mail till mig

PDF-fil