Brunns kyrka

Foto Glenn Murberg 20140416
Brunns kyrka i Ulricehamns pastorat ligger högt belägen på en berggrund och är byggt i rödgranit. I sin gotiska stil med sitt femsidiga kor och med sitt höga spetsiga torn och år 1893 stod kyrkan färdig. Genom en renovering år 1927 fick kyrkan ett mera tilltalande inre, enligt önskan från församlingen hade kyrkan byggts efter en modell av Eriksbergs nya kyrka (Herrljunga Kommun). Vid restaureringen år 1927 försökte man att få fram färgerna på de antika föremål som hade återbördats till kyrkan. Kyrkan försågs med en ny 14-stämmig orgel. En bit från denna kyrka låg den gamla kyrkan som låg nedanför kullen.

Den gamla kyrkan i brunn före rivningen år 1893, kyrkan byggdes på 1100-talet och vapenhuset ska ha tillkommit så sent som år 1808 och år 1697 förlängdes kyrkan 12 alnar österut och år 1698 fick den fönstren upptagna och år 1699 tillkom en läktare.

Foto Glenn Murberg 20140416

Kyrkan var liten och dåligt underhållen och hade en snävt tilltagen kyrkogård. Sista gudstjänsten i den gamla kyrkan hölls den 15 november 1893. När man revs kyrkan så lämnades murarna kvar och genom medverkan från Brunns hembygdsförening har skadorna på murarna lagats och ruinen har konserverats. Vid mitt besök år 2014 sår står det en skylt på den gamla kyrkogården att det är risk för ras. Jag hoppas att de åtgärdar detta för det är ett vackert kulturminne som inramas av en stenmur och ett par trägrindar. Det sägs att det ska finnas 13.000 gravar på denna lilla kyrkogård men jag tycker det låter väldigt mycket.
Åter till den nyare kyrkan i Brunn, flera av klenoderna från den gamla kyrkan fick nu åter hedersplats. Predikstolen är tillverkad i slutet av 1600-talet av rådmannen Hans Christoffer Datan, som även är mästare till predikstolen i Ulricehamns kyrka. Ljudtaket med duvan togs fram och från denna sträcktes en arm ut, vars hand omfattar det gamla timglaset. Man hittade armen på kyrkvinden år 1927. I sakristians fönster lägger man märke till ett krucifix i träskulptur och vid foten har placerats en dödskalle. Denna klenod lär vara från 1500-talet. Dopfunten är från 1200-talet är placerad till höger i koret. Funten är av sandsten med reliefer: Kyrkans högtidliga återinvigning ägde rum den 23 oktober 1927 av biskop H J Danell i samband med installation av kyrkoherde G S Rudbäck.

PDF-fil