Kungsgatan - Åsbogatan

En vacker gammal byggnad i korsningen av Åsbogatan och Kungsgatan fotograferad år 1905 och byggnaden är lika vacker i dag som är ett kombinerat affärs- och Bostadshus uppfört år 1893 av rött tegel i två våningar med inredd källare och vind. Taket är delvis valmat och belagt med svart skiffer och är rikt utsmyckat med trappstegsfrontoner, vindskupor och hörntorn Arkitekten är okänd, byggnaden har använts av många tekoföretag under åren som har gått annat fall har man endast utnyttjat fabriksdelen där som kårhuset hade sina lokaler tills branden år 1998. Men det finns många företag som har utnyttjat hörnhuset till sin verksamhet.

Foto Glenn Murberg 20171030

Så här ser byggnaden i dag och man ser att den är lika vacker som förr i tiden. Mauritz Johanssons Efterträdare Tolerus & Co så kallade eliektriksa syfabrik var troligen det första tekoföretag och etablerade sig i byggnaden. Företaget tillverkade färdigsydda arbetskläder samt trikåvaror och redan år 1902 övertogs såväl gatuhuset som industrihuset av Erikson & Larsson som senare blev Erla-bolaget. Året efter det att företaget hade kommit till byggnaden började man med en fabriksmässig tillverkning av kostymer och överplagg. Vid år 1910 hade industrihuset övertagits av E Häggströms Linneväfveri och denna verksamhet blev inte långvarig och år 1912 övertogs huset av Rob. Rydins Handels- & Fabriks AB.
Det har varit många företag i denna byggnad och sedan den så kallade fabriksbyggnaden där som kårhuset hade sina lokaler revs ju efter att själva huskroppen stod där med gapande fönstergluggar efter branden som var år 1998. Jag vet inte exakt vilket år som man rev resterna av kårhuset men har för mig att det stod där ett antal år innan man till slut beslutade för att riva byggnaden. Det var väl meningen att man skulle använda husstommen till ett ”nybygge” men att stommen var för dålig har jag för mig.

PDF-fil