August Svensson

Här på Risängsgatan uppförde August Svensson sina nya lokaler för tillverkning av korv med mera. Bilden är fotograferad troligen 1953 då när tillverkningslokalena stod klara. August Svenssons slakteri Av bildades år 1926 och blev sedan aktiebolag år 1943. August Svensson hade ett flertal butiker på olika platser i Borås. Dessa affärer avvecklades troligen under 1960-talet och verksamheten koncentrerade sig till fabrikstillverkningen. I mitten av 1960-talet var 320 personer anställda vid fabriken och man tillverkade bland annat köttkonserver i stor omfattning.
Säls slakteri låg ute på Gässlösa och det uppgick väl i August Svensson när Scan tog över hela tillverkningen. Rätta mig gärna om jag har fel. Vet att min far började köra lastbil på Säls, tror att det var 1964 och då hade han körningen mellan Borås och slakteriet i Svenljunga. Men sedan blev hans arbetsplats Scan på Risängsgatan och han var kvar där tills företaget lades ner och jag har för mig att det var i början på 1980-talet.

Foto Glenn Murberg 1969

Här är denna bil min far började köra på Säls och bilden är fotograferad 1969. Jag själv har också jobbat på Scan några somrar och det handlade mest om att skala korv eller att packa korv, det var väl inget höjdarjobb men det gav ju pengar i alla fall. Sista åren som Scan fanns kvar i Borås så var det väl mest tillverkning av Scans Hot Dogs som senare transporterades ner till Göteborg med en trailer och även den körde min far och det var en gammal Volvo F88. Det fick man åka med ett antal gånger och man satt så högt upp i den mot pappas gamla bil. Men jag har för mig att denna bil på bilden hade en V8 bensin men är faktiskt lite osäker på detta.

Här har vi en bild på korvtillverkningen på Risängsgatan på 1960-talet. Vore roligt om det finns någon av mina läsare som kan berätta lite mera om historien om August Svensson och Säls. Tyvärr var man så dum att man väntade att fråga min far om hade kunde berätta om det innan det var för sent. Så tänk på det att passa på att fråga er släkt om historia innan det är försent.

PDF-fil