Göteborgs Handelsbank

Göteborgs handelsbank i hörnet Torgatan och Österlånggatan byggdes år 1900 och i detta hus fanns även Apoteket Kronan. När Borås började växa genom att industrialismen slog igenom så blev det nya tider runt Stora Torget. Under en period på ca 30 år så ersattes hälften av trähusen runt torget med större stenhus. Från år 1875 när den nya byggnadsordningen infördes, fick stenhus uppföras i 4 våningar i Borås och från år 1889 fick stenhus endast byggas invid Stora Torget. De som styrde staden på denna tid ville skapa ett mer representativt utformat torg. Omvandlingen startade utmed Torggatan på den norra sidan där tre stenhus byggdes under en period på 12 år mellan 1888 – 1900.
Slaktaren J.P Pettersson byggde sitt stenhus i kvarteret Jason år 1888 som i folkmun kallades för ”Hantverksföreningens hus”. Därefter byggde Victor Rydins vackra tegelbyggnad i samma kvarter år 1895 och slutligen det nya bankhuset för Göteborgs Handelsbank som stod färdigt år 1900.

Här har vi Victor Rydins vackra tegelhus utmed Torggatan i kvarteret Jason med sitt klassiska hörntorn. Tyvärr så revs dessa hus under rivningsvågen i Borås i slutet av 1960-talet.

Så här såg det ut den 9 augusti 1967, inte mycket kvar av kvarteret återstår endast en bit av hörnet och en stupränna. Nu ersatte man dessa hus med fyrkantiga lådor i stället som inte har någon charm alls.

Foto Glenn Murberg 20171013

Så här ser vyn ut i dag när man blickar över kvarter Jason och Midas ifrån Rådhustrappan, jag tycker inte att den är imponerande över huvudtaget. Det är tur i alla fall att det finns några gamla pärlor kvar i stadskärnan men de är inte många kvar nu. Något som är glädjande i alla fall är ju att de vackra lamporna på Rådhustrappan är tillbaka efter en liten renovering.

PDF-fil