Lilla Brogatan 36

En gammal byggnad som inte finns med oss i dag den revs så sent som maj 2010. Tomten anskaffades på 1880-talet och två tredjedelar av huset byggdes år 1895 och den sista tredjedelen byggdes till år 1912 till höger. Dessa vackra trähus med alla dess trädetaljer som är ovanför fönstren och notera även till höger på huset att ovanför första fönstret sitter det en flaggstång. Sandgärdsgatan gick tidigare här huset står nu och anslöt sig till Nygatan, något nedanför Sparregatan börjar Nygatan. Här hade familjen Holmqvist en mjölkaffär till höger i huset men den slutade man med och gick över till Tvätt & Strykinrättning.

Foto Anders Robertsson

Så här såg huset ut ett år före rivningen och hade förändrats ganska mycket med putsad fasad och stora skyltfönster i gatuplan. Det var alltså maj 2010 som man rev fastigheten och lägenheterna hade stått tomma länge men det fanns en person som höll kvar in i det sista och det var frisören Kent Wicktorson som har haft sin verksamhet i denna byggnad sedan 1967 och nu var det slut med en 33 årig epok. Men Kent han flyttade tillbaka sin verksamhet till det nybyggda huset och under tiden hade han haft tillfälliga lokaler vid Pantbanken på Allégatan.

Foto Glenn Murberg 20171030

Så här ser dagens hus ut på Lilla Brogatan i Kvarteret Valhall och det skiljer sig en hel del mot den gamla byggnaden. Nog var den gamla byggnaden vackrare än den som blev där i stället men man förstår nog inte på den nya arkitekturen det kanske tar lite tid att vänja sig vid detta eller så kanske man aldrig vänjer sig vid detta nytänkande. Vad jag förstod så var huset i ganska så dåligt skick men underhåller man inte byggnaden så sätter man den i ett sakta förfall.

PDF-fil