AB Borås Motorcentral vid Nybrogatan

En vy som är borta i dag, bilden är fotograferad år 1929 och här står bilarna uppställda sida vid sida. Denna Fordkaravan kom från Stockholm och stannade till i Borås samtidigt som fotografen stod redo vid AB Borås Motorcentral i Simonsland. En rolig skylt som sitter på väggen att det är fri luft. Denna byggnad blev sedan kontor för Svenskt Konstsilke.
Konstsilke grundades år 1918 och under 1930- och 1940-talet gjorde det en massa utbyggnader och kom att dominera hela Simonsland med sitt fabrikslandskap. Nu har detta landskap förändrats man har rivit och byggt till lite här och där i Simonsland samt att man också har sparat den stora fabriksbyggnaden.

Foto Glenn Murberg 20150926

Så här ser det ut i dag, bilden fotograferad år 2015. Tillbaka till ursprungsbilden, byggnaden byggdes år 1925 i 2 ½ våning för företaget Borås Motorimport efter ritningar av arkitekt Enock Båld och stilmässigt kan byggnaden hänföras till 1920-talet med symmetrisk uppbyggda fasader som var sparsamt utsmyckade. Byggnaden hade ett brutet valmat sadeltak som tillsammans med lisener i fasaden ger byggnaden dess karaktär. Byggnaden var ljusgul med vita detaljer, efter Svenskt Konstsilkes övertagande år 1933 har den vid flera tillfällen blivit om- och tillbyggd. Har berättat det innan att i detta hus gick min far in i dörren i hörnet uppevid Skaraborgsvägen och sökte jobb och jag tror att detta var i början av 1960-talet, alltså före mig tid. Han fick börja jobba redan på eftermiddagen, sådant går inte att göra i dag. Likaså på andra sidan av fabriksbyggnaden vid Norrbro var man tvungen att riva detta hus som tidigare att fungerat som ett järnvägshotell, det är lite synd att alla gamla byggnader försvinner men är dom fulla med gifter så går det tyvärr inte att spara på dom. Alla dessa gamla färgerier och garverier som fanns förr i tiden och dess hantering av processvatten så det var inte konstigt att både hus och tomter blir förgiftade.

Foto Glenn Murberg 20171013

Bjuder på en bild till över Simonsland fotograferad från tornet på Carolikyrkan så högt upp man kan komma, precis under korset. Det var en svindlande upplevelse att stå så högt upp men det var väldigt spännande att se Borås så högt upp.

PDF-fil