Stora Brogatan

Stora Brogatan
Stora Brogatan 9 som bland annat innehöll Wahlströms konditori & Café och är uppförd år 1912 i sten av byggnadsfirman Dymling & Nilsson, Stockholm. Det är en vacker byggnad i sten som kom att bli mera vanligt på den här tiden. Vet inte exakt när bilden är fotograferad men Wasa-huset intill byggdes 1934-35 så innan år 1934 är bilden fotograferad, troligen är det i början av 1930-talet. Byggnaden var byggt i tre våningar med inredd vind med två lägenheter, affärslokaler och biografsalong.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här såg byggnaden ut år 2015 lika vacker som när den byggdes, fast nu har det tillkommit lite mera hus intill. De butiker som fanns här i mitten av 1940-talet var bland annat Ministers Damskrädderi, Rupert Strasser dekoratör, Skandia Biograf och Walhströms konditori som fru Fredrika Wahlström som grundade konditoriet år 1905 och övertogs av Judith Olsson och Hulda Andersson år 1933. Även musik och radiohandeln Waidele fanns här ett aktiebolag från år 1911 och filialföreståndare från år 1924 var Nils Mörlind. På senare tid fanns Borås Antikvariat i markplan och om jag inte missminner mig så flyttade antikvariatet från Lilla Brogatan hit till Stora Brogatan och vad jag minns var detta på 1980-talet men är inte helt säker. Jag kommer i alla fall ihåg honom på Lilla Brogatan att han hade en mörk skrovlig röst och att han ständigt rökte när man kom in och skulle byta serietidningar mot andra.

Foto Glenn Murberg 20150801

Vackert konstverk vid fönstren man har lagt ner när man byggde husen förr i tiden, det är lite skillnad mot dagens arkitektur, då den här tiden var det viktigt med kuriosa på husen och det är roligt att det fortfarande är så välbevarat. Sedan Stora Brogatan som är gågata sedan 60-talet och jag tycker att gatstenen är mycket vackrare än dagens kinesiska stenplattor och gatbelysningen var vackrare förr. Synd bara att de två lamporna på byggnaden har försvunnit. På originalbilden är det inte så mycket liv och rörelse men jag tror att det är en söndag och folk var inte ute så mycket på söndagarna förr i tiden.
Är du intresserad av att se gamla bilder av Borås, gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås där finns det en hel del bilder och även mycket kommentarer om det gamla.
Jag efterlyser rivningsbilder på kvarter Jason, Midas, Herkules, Balder, Brage och Bele eller från andra ställen av Borås. Har du bilder så skicka ett mail till mig.

PDF-fil