Café Manhem vid Österlånggatan

Café Manhem som låg i hörnet av Österlånggatan och Järnvägsgatan och vilket år som bilden är fotograferad är okänd men innan 1939 är det i alla fall för då stod Folkets hus färdig på denna plats. Det var på detta café som Borås Trädgårdssällskap startades 1912. Synd att så här vackra hus får lämna för en större bygge som Folkets Hus som nu är en full byggarbetsplats igen. Då man ska bygga ett så kallat kongresshus och då valde man att riva den vackra biosalongen Folkan som var en av Sveriges vackraste och så pass välbevarad som den kunde blivit ett byggnadsminne men tyvärr så hann grävskoporna före som vanligt. Det är många minnen som finns med denna biograf, där har man sett många filmer.

Foto Charlotte Jacobsson

Så här såg det ut den 11 november 2017 en bild som jag har fått av Charlotte Jacobsson. Vi får väl se hur bygget blir och framför allt hur återställandet av Folkets hus kommer att bli. Det är ju sagt så att man ska återställa byggnaden som det var år 1939 när det var nybyggt och jag hoppas verkligen att det blir så och att man inte bygger till en massa saker utmed Norr Staketsgatan som det hette förr, nuvarande Järnvägsgatan.

Foto Glenn Murberg 20161010

Slänger med en bild på biograf Folkan och funderar på hur man bara kommer på tanken att riva en sådan här vacker salong med mycket marmor både på golv och väggar. En sådan här biograf borde ha blivit skyddad och man hade kunnat använda denna alltid till något. En annan undran jag har vart tog alla marmor vägen och likaså möblerna runt pelarna? Hoppas verkligen att det är någon som har tagit vara på detta men tyvärr i ett repotage i BT så såg man hur de hade slagit sönder många marmorplattor så marmorn har nog hamnat på tippen skulle jag kunna tänka mig.

PDF-fil