Hörnet av Kronängsgatan - Norrby Långgata

En gammal bild av gamla Norrby, närmare bestämt Kronängsgatan 2 – Norrby Långgata 25 i kvarteret Skomakaren. Vilket vackert trähus det var på den tiden och man ser vilka vackra träsniderier man gjorde på denna tid. Det är något som man inte kan göra i dag utan det blir mest att man bygger låda på låda. Byggnaden är byggt år 1900 av direktör Adolf Frantzich och han var även ansvarig byggmästare. Huset innehöll två våningar med inredd vind, det fanns 12 lägenheter och källare. I dag finns inte Kronängsgatan kvar längre, den gick mellan Norrby Långgata och ner till Norrby Snickeri. Gatan fick sitt namn år 1907 och försvann när man byggde de stora bananhusen vid Norrby Långgata. Nog ser detta mycket bättre ut av d det är i dag och det var då på den tiden som alla barnen var ute och lekte, man kunde till och med leka ute på gatan. Sitter här och tänkte på all den nya bebyggelse som görs nu i Borås och förstår inte varför man bygga så konstiga hus. Tänkte närmast om artikeln som var i Borås Tidning i dag, att man ska bygga ett sådant höghus inne i stadskärnan ska man bygga nytt så bör det passa ihop med den gamla stadskärnan som finns kvar. Jag har inget emot att det byggs flera hus men de bör ha samma stil som de gamla hus som finns i närheten.
Du som har bott på det gamla Norrby vore kul om du hade bilder som du själv har tagit på bebyggelsen och kanske en historia hur det var att växa upp på Norrby Gärde. Du får gärna göra av dig till min mail och kanske kan tänka dig att låna ut bilderna så jag kan scanna av dom. Jag håller på att göra en hemsida på det gamla Borås och efterlyser även andra bilder på Borås och hur det var att växa upp i de gamla. Känner du dig träffad så skicka iväg ett mail till mig.

Foto Glenn Murberg 20160913

Bjuder på en extra bild över Norrby som jag fotograferade ifrån ackumulatortanken vid värmeverket och det var värd mödan att gå de 378 trappsteg (tror jag att det var) upp till toppen, men det var värt mödan.

PDF-fil