Hötorget även kallad Knappatorget

Knappatorget som Hötorget kallades förr i världen, bilden är fotograferad omkring år 1920. Det är inte många byggnader som är kvar vid dagens Hötorg, det är Carolikyrkan som bara finns kvar och det är Borås äldsta byggnad. Det vackra och väldefinierade Hötorget är ett av de två medvetet planerade torgen i Borås centrum. Det skapades som en konsekvens av de två senaste stora stadsbränderna i staden, de inträffade med på dagen 5 års mellanrum den 27 maj år 1822 och exakt samma datum år 1827. Man hade planerat nya torg i Borås redan 100 år tidigare efter branden år 1727 samt alltså även år 1822-års brand med det blev bara på planeringsstadiet. När man skulle återuppbygga Borås efter den sista stadsbranden år 1827 insåg stadens styrande att man var tvungen att ta till åtgärder att kunna förhindra en framtida brandkatastrof. Man förändrade stora delar av stadsplanen och man skulle skaffa sig ett riktigt brandskydd.
En ny gatu- och tomtreglering för Borås Stad beslutades på en allmän rådstuga redan den 1 juli år 1827 och fastställdes senare av Kunglig Maj:t den 14 november år 1827. Den nya stadsplanen innebar att stadens gator breddades och nya öppna platser skapades. En av dessa platser var Hötorget som snart har existerat i 200 år. Hötorgets storlek motsvarar ungefär ett normalt kvarter i gamla Borås rutnätsmönster som lämnades obebyggt. Den nya regleringsplanen från år 1827 upprättades av lantmätare I A Frumiere. Först på 1850-talet anses staden ha varit återuppbyggd efter det rutmönster som skapades. Tanken med regleringen var att dela in staden i så kallade brandceller som inte stod i direkt kontakt med varandra. En av de nya breda gatorna som skapades var Brunnsgatan som numera heter Allégatan. Andra breda gator som skapades var Yxhammargatan, Västerlånggatan och Lilla Brogatan, dessa gator planterade man lövträd som skulle förstärka brandskyddet och att lövverket skulle reducera ett eventuellt gnistregn att nå byggnader på andra sidan gatan. Alla våra stadsbränder har skett av misstag, så tänk alla ni som elda med ved eller framför allt nu på hösten som man tänder en massa ljus i höstrusket att man har koll på dessa.

Foto Glenn Murberg 20171013

Bjuder på en bild när jag var högst uppe i tornet på Carolikyrkans torn och här ser man det lilla Hötorget och likaså hur Borås har förtätats på som senaste 100 åren och försätter att bygga mer och mer men nu bygger man på höjden istället. Det var skillnad på hur det var förr när man endast fick ha tvåvåningshus med vind i den så kallade rutnätsstaden

PDF-fil