Rydahls Manufaktur Del 1

Foto Glenn Murberg 20120718
Rydals Manufaktur grundades år 1853 och var då det största mekaniska spinneriet i Sverige och initiativtagare var vävnadsförläggare Sven Erikson, även andra förläggare bidrog genom att köpa andelar i bolaget. En vävnadsförläggare köpte bomullsgran och lät lokala väverskor väva tyger i sina hem och sedan sålde förläggaren tyget vidare. Spinneriets interiöra arkitektur är engelskinfluerad med gjutjärnspelare från Manchester. De första maskinerna och vattenhjulet var från England och liksom den förste spinnmästaren. Fabriken har behållit sin karaktär trots flera om- och tillbyggnader. Den huvudsakliga produktionen i Rydal var så kallad effektgarn för möbeltyg, mattor och stickning. Släkten Erikson ledde bolaget fram till år 1984 och år 2004 lades tillverkningen ner. År 1985 öppnade Rydals museum i spinneriet och år 1991 blev spinneriet byggnadsminnesförklarat.

Foto Glenn Murberg 20120718

Här har vi det gamla magasinet som ligger utmed gamla RV 41 och det byggdes år 1854 och fasaden avviker från den engelska industriarkitekturen och påminner istället med sin tuktade sten och sina vita fogar om svenska storgodsens ladugårdar. Här i magasinet förvarade man importerad bomull och magasinet byggdes om år 1937 med återvunnet material från ett annat magasin. Redan då på denna tid så tänkte man på att återvinna material. Det är rejäla byggnader man byggde förr i tiden och vackra är dom också.

Foto Glenn Murberg 20120718

Hemgården som ligger cirka 100 meter ifrån bomullsmagasinet på vänster sida tillhör en av de äldsta byggnaderna i Rydal. Den byggdes som arbetarbostad och kallades då för Klämman. År 1923 döptes byggnaden om till Hemgården och den användes då som barnkrubba och som lägenheter för ensamstående arbetare fram till mitten av 1960-talet. Det fanns även en matsal i huset där arbetarna från fabriken kunde äta. På 1950-talet tog fyra anställda hand om 23 barn från halv sju till klockan fem på vardagar och till klockan 13 på lördagar, eftersom mammorna arbetade på fabriken. Barnkrubbans personal hade som uppgift att bada de barn som inte hade badmöjligheter hemma, koka blöjor på spisen med mera. Hemgården flyttade sedan till den gamla disponentbostaden år 1958. Fortsättning följer i morgon om Rydal.

PDF-fil