Grönahögs Kyrka

Foto Glenn Murberg 20150228
Grönahögs socken ligger högt på gränsen till Småland, delar av den väldiga Komosse går in här ut utmärkande för dessa mossmarker är dess stora höjd överhavet, upp till 350 meter. Kyrkan är av trä och de äldsta delarna är från år 1662. Tornet uppfördes först år 1791 och en större ombyggnad av kyrkan skedde år 1827. Då revs det ursprungliga koret och kyrkan utökades 14 alnar, en så kallad kvinnoläktare togs bort och åtta nya fönster sattes in. Kyrkan fick sin första orgel år 1866 och det gick ända till år 1913 innan kyrkan fick en altartavla. Den altartavla som nu är i bruk föreställer Jungfru Maria med Jesusbarnet. Och har målats av konstnären W. Ljungström. Kortaket över altaret prydes av förnämliga målningar. De båda korfönstren har målats av Stockholms glasmästeri och är en gåva år 1928 av August Larsson, Göteborg född i Grönahög. Ett medeltida krucifix fanns förr i kyrkan men är numera deponerat i Borås museum.

Foto Glenn Murberg 20150228

1100-talsfunten i Grönahög tillhör gruppen funten med fyrsidig fot. Till denna grupp hör även funtarna i Jällby och kölaby kyrka. År 1956 restaurerades dopfunten av konservator Olle Hedström, skara och den invigdes därefter av biskop Bo Giertz vid en högtidlighet i kyrkan i oktober samma år. Kyrkan har en stomme av liggtimmer och består av ett rektangulärt långhus med tresidigt kor i öster. Vid norra sidan finns en vidbyggd sakristia. Vid kyrkans västra kortsida finns ett brett kyrktorn där bottenvåningens norra och södra väggar är vinklade utåt. Ytterväggarna är klädda med vitmålad locklistpanel och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Långhusets och sakristians tak är klädda med spån medans tornets tak är klätt med svarmålad plåt.
En tidigare kyrka på platsen uppfördes på medeltiden och nuvarande kyrka uppfördes alltså år 1662 och år 1748 reparerades sakristian och kyrktaket och år 1754 vid kyrkan ett nytt spåntak. Sedan år 1784 lade man nytt spån på taket. Kyrkorummets välvda innertak tillkom år 1795.

Foto Glenn Murberg 20150228

År 1912 renoverades kyrkan in- och utvändigt, tornets tak och södra vapenhusets tak belades med galvaniserad plåt som därefter svartmålades. Torntaket försågs med ett kors på klot av kopparplåt. I kyrkorummet sattes en altartavla upp och altarringen kläddes. År 1949 godkändes ett förslag till installation av en elektrisk kraft- och belysningsanläggningen. År 1962 genomfördes en renovering i samband med kyrkans 300-årsjubileum. Kyrkorummets målningar sågs om och altartavlan konserverades och kyrkans yttertak kläddes till viss del in med spån. År 1969 avlägsnades bänkar på orgelläktaren och år 1991 målades kyrkan om utvändigt. Kyrkan har genomgått ett antal renoveringar de sista 20 åren men det är enunderbar vacker kyrka i trä.

PDF-fil