N H Ljungbergs skoaffär och Ingrid Hedbergs cigarraffär

Ljungbergs skoaffär och Ingrid Hedbergs Cigarraffär i korsningen Österlånggatan/Bäckegränd, bilden är ifrån 1910-talet. När detta hus revs blev det en liten flytt för Ingrid Hedmans affär till samma hus rakt över gatan som Strömqvist järnhandel låg. Det är fortfarande en tobaksaffär där fast i nyare tappning. Byggnadsordningen från år 1875 lättade en del på 1830 års bestämmelser och trähus fick nu byggas i två våningar och hus av sten fick byggas i fyra våningar. År 1889 återgick bestämmelserna för trähus till 1830-års ordningen med högst en våning plus vind, samt att man slog fast att endast stenhus fick uppföras vid Stora Torget, Österlånggatan och Stora Brogatan. Förfarande fram på 1930-talet präglades Borås av den låga träbebyggelse som tillkom efter stadsbranden 1827.
Fram till omkring år 1900 hade bebyggelsen uppförts som slutna kvarter med helt kringbyggda gårdar och med fasaderna ända fram till gatan och till och med någon gång med avskurna hörn i gatukorsningen. Vissa gator blev huvudgator och till exempel Österlånggatan och Stora Brogatan mot vilka handelsgårdarna vände en mycket finare sida, medan enklare gårdsbyggnader vändes mot bakgatan i de här fallen Allégatan respektive Lilla Brogatan. I korningen där Österlånggatan möter Åsbogatan fanns tidigare den Södra tullporten, vilken markerade stadens gräns mot söder. Detta var infarten till Borås för besökare från bland annat Åhs och Kinds härader. Efter stadsbranden år 1827 återuppbyggdes flera hus i området och samtidigt skapades en förlängning av den befintliga stadsbebyggelsen söderut utmed huvudgatan Österlånggatan. Förändringar i stadsplanen från år 1827 innebar också att flera tomter inne i den gamla stadskärnan inte kunde bebyggas igen och ägarna kompenserades därför med nyskapade tomter söder om staden. Den bebyggelsen uppfördes främst runt Färgerigatan, Källegatan och Allégatan.

Jag skrev i gårdagens inlägg att alla trähus utom Strömqvist var rivna men faktum var att huset som låg i hörnet Österlånggatan/Smedsgatan som innehöll bland annat Lundgrens Specerier brann i juli 1958. Men huset till vänster ligger fortfarande kvar i hörnet Österlånggatan/Lilla Brogatan.
Du som är intresserad av gamla Borås, gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås där finns det många bilder. Sedan är jag intresserad av att få låna gamla egentagna bilder med Boråsmotiv på har du sådana liggandes så hör av med ett mail.

PDF-fil