Norrby

En vy över Viskan och mot Norrby Långgata. Bilden är troligen fotograferad från järnvägsbron vid Simonsland. Husen låg ut efter Norrby Långgata och fick lämna plats för den nya Norrbyleden när den byggdes. Vet inte när bilden är fotograferad men troligen i början av 1900-talet. Man hade nog ingen speciellt vacker utsikt från dessa hus, fast man skulle kunna tro att det var en härlig utsikt över Borås. Men det man såg var Borås Wäfveris Ångcentral bland annat och den var inget vidare vacker, jag menar det fanns vackra industribyggnader i Borås också.

Här är en bild som är fotograferad ifrån Caroli kyrka och jag har ringat i de hus som är med på huvudbilden och bilden är ifrån 1930-talet. Det som syns mest är ångcentralen i mitten av bilden och allt som syns i mitten är helt borta i dag och består av en öppen yta utmed Magasinsgatan, det hus som fortfarande finns kvar utmed Magasinsgatan är det i vänster bildkant där som ICA-EOL höll till. Nederst i bild är gamla Linds färgeri som också är borta i dag enda som finns kvar i det området är Brännerigården som är Borås äldsta trähus som står kvar på samma plats.

Foto Glenn Murberg 20171013

Här är en bild som jag fotograferade den 13 oktober 2017 och man ser vilken skillnad det är mot bilden ovan. Där som ångcentralen stod är det helt öde och man kan fundera varför man inte har bebyggt denna tomt, men det kanske beror på att det finns gifter i marken efter fabriken som låg där. Det är väl där man har börjat att fundera att bygga ”nya” Norrby, något är det eftersom den fortfarande är obebyggd i alla fall.

PDF-fil