Södra Kyrkogatan

En vy över Södra Kyrkogatan och fotografen stod säkert på Kungsgatan. Södra Kyrkogatan går från Västerlånggatan till Gustav Adolfsgatan. Gatan nämns i gamla dokument år 1856, den del av gatan som i en brant backe ner mot Allégatan och Hötorget kallades förr för Sotareliden. Namnet uppkom efter sotaremästare Söderling som bodde i hörnet av Södra Kyrkogatan och Stengärdsgatan. När bilden är fotograferad vet jag tyvärr inte men i början av 1900-talet skulle jag tippa på. De flesta människorna på bilden ser ganska så välklädda ut så det kanske är en söndag som bilden. Uppe i korsningen Södra Kyrkogatan och Sturegatan i hörnet på vänster sida ligger det gamla tingshuset med adress Södra Kyrkogatan 39 uppfördes år 1894 och var tingshus för Vedens Härad men man växte ur dess lokaler ganska så snart. Då bytte man lokaler med godtamplarorden år 1920 men där emot användes cellerna och rastgården av Häradsrätten även efter bytet. Fångarna transportades ner till Borås Övfre station för vidare transport till fängelset i Vänersborg.
Ordenshuset på andra sidan av Sturegatan byggde år 1887-1888 för nykterhetsorden IOGT med adressen Södra Kyrkogatan 41. Man gjorde en tillbyggnad år 1905 då man flyttade entrén. Som jag skrev ovan så bytte man fastighet med tingsrätten och man byggde därför om huset för att det skulle passa tingsrätten. Man höll tingsförhandlingar här ända fram till år 1964 och sedan flyttade man upp till Brämhultsvägen 28

Foto Glenn Murberg 20171221

Så här ser gatan ut i dag den 12 december 2017 och det är liksom lite ändring på husen men gamla tingshusen ligger kvar på var en sida av Sturegatan och Caroliskolan till höger. Det har försvunnit en del hus med åren men samtidigt har det tillkommit en del fastigheter. Men jag föredrar nog det gamla bilden, den som är helt utan bilar och de gamla fastigheterna men det är alltid roligt att se att det finns gamla fastigheter kvar.

PDF-fil