Stationsgatan

Stationsgatan som kommer ifrån Borås Central och gick ända fram till Magasinsgatan och fick sitt namn år 1907. I dag går den bara fram till Sven Eriksonsgatan som fortsätter ända fram till Nybron, jag vet inte vilket år som man ändrade på detta. Bilden är ifrån 1920-talet och det finns 13 stycken skorstenar som sticker upp mot himlen, i dag finns det väl bara en kvar och det är väl den vid gamla Konstsilkes fabrik. Längst ner i bild kommer ett stickspår från banområdet vid Borås Central och går in till Wiskaholms fabriker och en vändskiva finns där också och det var den så kallade kolgården som fanns där.
Viskan var viktig för färgerierna och från norr och söder ut nedströms Viskan fanns under mellankrigstiden E.W Just, Nordens fabriker vid Skaraborgsvägen, J.F Vennerstens i Simonsland, Linds färgeri just här vid Nybron och sedan f.d Bäcks färgeri som senare blev Wäfveribolagets färgeri vid nuvarande Grand Hotell. Av dessa industrifastigheter finns bara AB Nordens Fabriker bevarad som i dag inrymmer City Sparköp. Men man kan fortfarande se små avloppsrör i de gamla stengrunderna som kan vittna om gammal verksamhet.

Foto Glenn Murberg 20171221

Så här ser det ut i dag och det är inte mycket som finns kvar av originalfotot utan det är mycket som är rivet eller ombyggt. I dag håller man på att bygga om Wiskaholm till lägenheter och kontor och man har rivit lite av fastigheten och det är väl för att denna glasentré ska få plats.

Foto Glenn Murberg 20171221

Så här ser arbetet ut i dag och sedan såg jag att det fanns byggnadsställningar utefter hela Wiskaholm vid Viskan och vi får innerligt hoppas att fasaden ska få en renovering och ingen ombyggnad, det är en klassiskt vacker byggnad som följer Viskans kant.

PDF-fil