Yxhammarsgatan - Allégatan

En gammal vy av Yxhammarsgatan, troligen fotograferad runt år 1935. Då på denna tid så var Yxhammarsgatan som en riktig allé och kantas av dessa små vackra trähus med hörntorn. Till vänster i bild är kvarter Balder som revs på 1970-talet och ersattes av Högskolan och Hotell Plaza. Till höger ligger i dag Fonus och ovanför bilen så ligger Polishuset och hus kunde man ersätta denna vackra vy med ett sådant anskrämligt hus som ligger där i dag, grått och trist.

Foto Glenn Murberg 20150801

Här är en bild som jag fotograferade år 2015 på Obelisken och man se hur man har byggt om gatan plus området runt om. Det är som jag har skrivit innan att Borås var mycket vackrare förr i tiden innan man kom på att bygga dessa betongklossar. Visserligen var ju underhållet eftersatt på de flesta träbyggnader i Borås. Likaså om man hade sparat på kvarter Balder och renoverat upp dessa trähus och moderniserat dessa invändigt och så hade vi kunnat ha ett eget ”gamla stan” i Borås. Det är synd att det är så mycket gamla hus i Borås som har försvunnit, men vi har ju en del gamla pärlor i Borås. Vi måste bevara våran historia samt att förmedla denna till den yngre generationen och jag får många mail från de yngre och många vill veta hur det såg ut innan på olika platser i Borås. Dessa gamla hus brukar ju även ha en fin innergård.

Foto Glenn Murberg 20171213

Denna vackra bild fotograferade jag på innegården av kvarter Munin, ett kvarter som består av gammal och nytt. Men måste säga att dessa innergårdar så vackra och mysiga och när man ser denna bild så får man lite julstämning

PDF-fil