Sven Eriksonsplatsen

En vintrig bild på Sven Eriksonsplatsen, tyvärr så vet jag inte vilket år detta kan vara men runt 1920-1930-talet kanske. Borås Central ligger nedanför huset till höger och dessa två hus revs på 50-talet om jag inte minns fel och skapade Lottas Plan. Huset längst till höger tillhörde Borås Wäfveris direktör Axel Bergengren och byggdes år 1888 och ritades av lektor Carl Magnell. Villan ärvdes av Bergengrens dotter som gifte sig med läkaren Karl Wahlstedt och kallades sedan för Wahlstedtska villan. Det andra huset vet jag inte så mycket om tyvärr men du som läsare vet du något om det så får du gärna maila mig och upplysa mig med fakta.
Huset med tornet låg i hörnet av Brodalsgatan/Stationsgatan och Kafé Elin, Erik Malmbergs Frisersalong, Astrid Melander, Rum för resande och Edith Perssons Speceri- och Matvaruaffär fanns i denna fastighet på 1940-talet. Byggnaden nedanför låg på stationsgatan 4 och blev Centralhotell när Borås Nedre station blev befordrat till Centralstation år 1930.

Foto Glenn Murberg 20171221

Så här ser det ut i dag den 21 december 2017 och båda husen är rivna efter Sven Eriksonsplatsen men platsen som kallades för Lottas Plan finns kvar. Hörnhuset och Centralhotellet på den gamla bilden fick ge plats för Centralbron när den byggdes 1953 och den invigdes den 16 december samma år. Det är många hus som har fått lämna plats till nya byggen och det är ju likaså när man byggdes tadsmotorvägen för 50 år sedan som klöv Borås i två delar. Sedan har hela Brodal försvunnit och det sista huset som revs var det gamla mödrahemmet för att ge plats åt Skuggan som den kallas för, alltså Gina Tricot. Så hela kvarteret är snart helt borta för det har beslutats att man ska riva det sista huset på Brodal som ligger precis bredvid motorvägen.

PDF-fil