Ny fabriksbyggnad i Rydboholm 1951

Rydboholmsbolaget bygger ny fabriksbyggnad och den blev klar 1951 och arbetet kom igång ganska så fort när byggnaden var färdig och det var hypermoderna lokaler på denna tid. Det har emellertid tagit åtskillig tid, innan man kommit så långt. Till en början var endast arbetet tänkt att utföras i två våningar och till detta erhölls ganska så snart byggnadstillstånd.

Ju mer man planerade för tillhygget kom man emellertid till det resultatet, att det skulle vara synnerligen behövligt med en ytterligare våning Det var dock mycket svårt att få byggnadstillstånd därtill, och det var först efter diskussion hos vederbörande myndighet i Stockholm, som man lyckades utverka sådant. Den 23 januari 1950 påbörjades tillhygget som skulle göras mellan färgeriet och läggrummet, vilka avdelningar tidigare var sammankopplade med en transportbrygga.

Arbetet blev mycket besvärligt, då det helt naturligt ej fick inverka på produktionen utan transporterna mellan de båda avdelningarna. Därtill kom att den gamla transformatorstationen måste rivas, vilket var ett svårt och tidsödande arbete. Byggnadens läge med Viskan på ena sidan gjorde att man endast kunde få fram byggnadsmaterial från en sida, vilket också ökade svårigheterna.

Nu stå emellertid en stilig fabriksbyggnad klar med en vacker exteriör och en ljus och trevlig interiör, där allt gjorts för trivsel och ändamålenlighet. Undervåningen har tagits i bruk för utökning av färgeriet och dess lager av färger och kemikalier. I en del av mellanvåningen har appreturen fått ytterligare utrymme och dessutom kommer en del av manchestertillverkningen att få plats där. Till övervåningen har läggrummet flyttats. I det gamla läggrummet, som nu blivit tomt har man i en del planerat att inrätta ett personalrum och en matsal. Övriga utrymmen i denna lokal ska disponeras av lagret.

Foto Glenn Murberg 20160414

Här är en bild från 2016 om man ser den ”nya” fabriksbyggnadens översta våning och på senare tid har man byggt ut ännu mera.

 

PDF-fil