Rydboholms kyrka firade 100 år

År 1952 är det 100 år sedan kyrkan byggdes och detta jubileum firades med en högtidsstund i kyrkan den 13 september. Dagen till ära kommer stiftets biskop på besök och detta besök kommer att ske i samband med visitation i församlingen. Bara detta med biskopsbesöket är något extra, då det är mycket sällan biskopen hat möjlighet att besöka Rydboholm. Senaste besöket var den 9 april 1939 och dessförinnan var det hela 30 år sedan. Vid jubileumshögtiden kommer också länets hövding att närvara. Förr i tiden hölls gudstjänsten i fabrikslokalen, Sven Erikson var mycket mån om att tillgodose behovet av själavård för personalen och redan år 1843 lade han in ansökan till regeringen om att få anställa en präst. I en kunglig skrivelse, undertecknad av Carl XIV Johan den 18 december 1843, erhölls detta tillstånd, och i skrivelsen fanns också noterat att gudstjänster fick anordnas ”i en fabriken därtill inredd större lokal”, dock endast de söndagar, då gudtjänst ej anordnades i Kinnarumma, vilket under den mörka årstiden blott var varannan söndag.

Året efter anställdes den först prästen av bolaget och han skulle inte blott handhava själavården för de anställda utan även sköta om skolundervisningen för de anställdas barn. Efter några år växte behoven av en ordentlig gudstjänstlokal och bolaget lät då uppföra en kyrka i Rydboholm och den blev färdig år 1852,vilket framgår av en skylt ovan kyrkdörren där det stå, S. E 1852. Den första kyrkan saknade torn och sakristia, men i övrigt var exteriören ganska överensstämmande med den nuvarande. Sådan var kyrkan fram till år 1899, då den fick ett ändrat utseende i och med att ett torn byggdes och samtidigt därmed också en sakristia. I det nya tornet installerades också två klockor och det nya seklet kunde inringas med de egna kyrkklockorna. Dessförinnan användes vällingklockan på den gamla affärsbyggnaden för klockringning.

Denna exteriör behölls fram till år 1934, då det gamla trätornet ersattes med ett betydligt kraftigare och därmed såg kyrkan ut som den gör i dag. Ritningen till det sista tornet utfördes av arkitekt Sigfrid Ericsson, Masthuggskyrkans skapare och herr Alfred Hallberg, Rydboholm som var förman på bygget och som leddes av ingenjör Runemark. Interiörer har under årens lopp undan för undan förbättrats. Ursprungligen fanns ingen altartavla och predikstolen var placerad bakom altaret i koret. I samband med sakristians tillkomst år 1899 gjordes vissa ändringar och under åren 1918-1920 erhöll den efter en omfattande restaurering ett betydligt praktfullare utseende.

Foto Glenn Murberg 20180816

Då tillkom alla fönster och takmålningar som ännu finns kvar, liksom altartavlan. För dessa stiliga verk svarade konstnären John Hedaus, Borås. Det var även han som svarade för ritningarna till sniderierna på predikstolen och krucifixet ovanför altartavlan sam dopfunten och dessa arbeten utfördes av herr Axel Friberg, Borås. År 1844 installerades den första orgeln, vilken var ganska anspråkslös med endast 6 stämmor. Den nuvarande orgeln tillkom år 1936 och byggdes av Hammarberg. Det var ett synnerligen förstklassigt orgelverk med 11 stämmor, 2 manualer, självständig pedal och elektrisk fläkt.
År 1902 firade ju kyrkan 50 års jubileum och med anledning därav beslöt det årets bolagsstämma att till kyrkan skänka två ljuskronor. Den bibel som finns på altaret har skänkts av kapten och fru Rydell. Dessutom finns en bibel, som dock är på finska, vilken erhållits som gåva från Kinnarumma fadderort St. Mårten. I övrigt har inventarier och allt övrigt kompletterats och förbättrats av bolaget, var ledning alltid varit mån, att kyrkan i Rydboholm skall vara inte blott en prydnad för orten utan en värdig och stämningsfull helgedom.

PDF-fil