Sven Eriksons minne hyllat år 1951

Rydboholms AB högtidlighöll torsdagen den 29 mars 150-årsdagen av Sven Eriksons födelse genom att bolagsstämman denna dag beslöt att utdela gratifikationer till alla anställda samt att avsätta ytterligare 275.000 kronor till pensionsstiftelsen Sven Erikson. Dessutom beslöt stämman att instifta en minnesmedalj, benämnd Sven Eriksonsmedaljen, som ska utdelas till alla som varit anställda i minst 25 år. Redan på förmiddagen började firandet av Rydboholmsbolagets grundares 150:de födelsedag genom kransnedläggning på hans grav i Kinnarumma av direktör Clas Erikson. Denna lilla vackra ceremoni ägde rum i närvaro av de närmaste släktingarna samt styrelseordförande advokat Hugo Stenbeck.

Vid kransnedläggningen hyllade direktör Erikson sin farfar med några erkännsamma ord om hans betydelsefulla livsgärning. Disponent Torsten Ek nedlade sedan en krans från Rydalhs Manufaktur AB. Efter bolagsstämman som ägde rum klockan 16, ägde samma ceremoni rum framför Sven Eriksons byst i Rydboholm. På kvällen samlades inbjudna representanter för släkten Erikson, en del tjänstemän, ledamöterna i företagsnämnderna och fackföreningsrepresentanter i Viskafors och Rydboholm till en festmåltid på Stadshotellet i Borås.
I sitt hälsningstal erinrade direktör Clas Erikson om att 150-årsminnet av Sven Eriksons födelse var anledningen till festen. I ett senare anförande gjorde direktör Erikson en återblick på den tid som förflutit sedan fabriken grundades för nära 120 år sedan. Han påtalade bland att de svårigheter som mötte Sven Erikson i starten, men hur han genom sin sega vilja lyckades skapa ett storföretag. I fortsättningen erinrade direktör Erikson om Sven Eriksons stora intresse för de anställda och deras välbefinnande. En sak som inte var vanlig på den tiden. Så kom överraskningen! Direktör Erikson meddelade att bolagsstämman beslutat om utdelande av gratifikationer till de anställda enligt följande regler: till anställda med en tjänstetid vid bolaget understigande 5 år, räknat från dags dato alltså 29 mars 1951, 100 kronor till envar, tillanställda med tjänstetid i bolaget av 5-15 år 150 kronor var och till anställda med 15-25 års tjänstetid 250 kronor och till alla pensionärer 100 kronor. Pensionsstiftelsen Sven Erikson erhöll 275.000 kronor och omsluter nu sammanlagt en miljon kronor. Den av bolaget instiftade Sven Eriksonsmedaljen skall utdelas till alla, som utdelningstiden varit i bolagets tjänst i 25 år och därutöver. Medaljen skall utdelas i samband med den festlighet som anordnas den 30 juni i år (1951) och till vilken skall inbjudas samtliga anställda och pensionärer samt ättlingar till Sven Erikson och övriga aktieägare över en viss ålder.
Jag är väldigt intresserad av Rydboholmsbolagets historia och efterlyser om ni har någon historia från någon av era släktingar som har jobbat i bolaget och även bilder, skicka då ett mail till mig. Jag har varit ute ett antal gånger och fotograferat fabriken mest utvändigt men 16 augusti i år och fick röra mig fritt i fabriken och fotografera och det är jag väldigt tacksam för att David Hallgren tog emot mig. När jag gick runt där så kunde man känna hur det gamla satt i väggarna och det var en intressant upplevelse att se de olika byggnaderna invändigt och även maskinerna. Kommer att samla in en massa information och få tag i gamla bilder på fabriken och även på manskapet som jobbade i fabriken och sedan göra en hemsida. Det är där som du som läsare kommer in om ni vill hjälpa mig att titta i era gömmor efter bilder, det kan vara vykort, egentagna bilder som era förfäder har fotograferat. Har ni sådant liggandes så hör av er, skulle gärna vilja låna dessa bilder att skanna av och är litteratur om Rydboholm är väldigt intressant. Jag vore väldigt tacksam för er hjälp. Det som jag har läst om Sven Erikson så var han en mäktig man på sin tid och företagsam och tycker att han är en intressant person.

PDF-fil