Norrby Långgata 6

En svunnen tid från det gamla Norrby, idag finns det inte mycket kvar av det gamla Norrby. Bilden är fotograferad på 1930-talet. Byggnaden som vi ser i bild är byggdes år 1900 av stationskarl Johansson och byggnaden renoverades 1932 då man även drog in vatten, centralvärme och wc. Byggnaden var bygd i två våningar med 4 lägenheter, torkvind och källare. År 1944 hette ägaren Gustaf Alfred Johansson född 1873 och var gift med Alma Kristina Andersson född 1880 med sina tre barn.
När denna bild fotograferades var det lugnt på Norrby Långgata mot var det är i dag, då trafiken nästan aldrig ståt still. Lite synd att nästan alla hus på Norrby försvann i den stora rivningshysterin som var på 1960-1970-talet. I takt med att nya stadsdelar växte upp runt den gamla stadskärnan kom också mängder av nya butiker att öppnas av driftiga småföretagare, som såg möjligheter att fånga upp nya kunder. Bara här på Norrby fanns det på 1910-talet cirka 30 butiker, främst utmed huvudgatan Norrby Långgata men även på andra ställen. De små butikerna var vanligtvis ett enmansföretag där ägaren själv betjänade sina kunder i butiken. När verksamheten växte anställdes en eller flera assistenter och i några fall öppnades också filialer i andra stadsdelar. Ett välkänt exempel var handlaren Gustav Lind på Norrby som med tiden hade flera butiker runt om i Borås. Vissa handlare hade också marknadsstånd på handelstorgen i centrala Borås. På lördagar samt på återkommande marknadsdagar nådde man på så sätt betydligt fler kunder än bara de som bodde i närheten av butiken.
När den stora satsningen på Stadsmotorvägen stod färdigt så riktades uppmärksamheten istället mot den nya Norrbyleden. Sträckningen skulle enligt planerna i allt väsentligt följa Norrby Långgata från korsningen med Alingsåsvägen vid Centralbron i väster och därefter vidare ända ner mot Landalagatan och Viskastrandsgatan. Huvuddelen av den gamla bebyggelsen utmed Norrby Långgata revs mellan åren 1959 – 1962 men många hus fanns ännu kvar på gatans södra sida. Dessa revs nu ner och ersattes i princip med den nya ledens två södra filer, arbetet stod klart år 1975.
Du som har bott på Norrby eller kanske dina far- eller morföräldrar och har bilder på det gamla Norrby skicka gärna ett mail till mig, skulle vilja låna dessa för att skanna av och använda i mina bloggar eller på min hemsida om Borås som jag håller på att bygga upp.

PDF-fil