Vy från Gustav Adolfskyrkan

En gammal bild som är fotograferad från tornet i Gustav Adolfskyrkan och jag skulle tippa på att bilden är fotograferad runt år 1910 kanske. Gustav Adolfskyrkan byggdes mellan åren 1903-1906, Caroli kyrkan hade blivit för trång för den växande staden. Då beslutade man att bygga en ny kyrka på Lugnets ägor. Till höger är det Torstenssongatan som går från Linnegatan till Gustav Adolfsgatan och fick sitt namn år 1907 och namnet kommer ifrån greven och fältherren Lennart Torstensson (1603-1651), han var född i Forstena i Västergötland. I höger bildkant står Betelkapellet som byggdes år 1900 och hade totalt 450 sittplatser.
Sedan i vänster bildkant har vi det gamla Tingshuset som ligger på Södra Kyrkogatan och står fortfarande kvar i dag och det gäller även huset mitt emot som Tingshuset senare flyttade till. Södra Kyrkogatan går från Västerlånggatan och går ihop med Gustav Adolfsgatan. Gatan nämn i gamla dokument år 1856 och den del av gatan som i en brant backe nedför mot Allégatan och Hötorget kallades för Sotareliden efter sotaremästare Söderling som bodde i hörnet av Södra Kyrkogatan och Stengärdsgatan.
Mitt i bild sticker tornet upp från Wesleykyrkan som byggdes år 1902. År 1898 bildades Borås Metodistförsamling och invigde sin kyrka år 1902. Kyrkan fick Wesleykyrkan och ligger i hörnet av Yxhammarsgatan och Sturegatan. År 2009 så lämnade församlingen sin kyrka och den avkristnades och år 2010 ändrades namnet till Sinnenas hus.
Tänkte att jag ska försöka att ta mig upp i tornet på Gustav Adolfskyrkan och fotografera lite bilder över Borås och då har man lite att nya bilder att jämför med. Det är alltid roligt att se nu och då bilder och se vad som har ändrats.

PDF-fil