Vy över Borås från söder

Bilden är fotograferad i början av 1930-talet. Det var innan stadsmotorvägen klöv staden i två delar. Till vänster i bild ligger Sveriges Förenade Trikåfabrikers byggnader och till höger ser vi Åkerlunds spinneri. Det ser ganska så lantligt ut intill fabrikerna i nederkanten av bilden men skulle vi ta en bild från samma läge i dag så blir det helt annorlunda, man skulle knappast se Åkerlunds spinneri eftersom man har förtätat rejält i detta område. Det är synd att man bygger så tätt intill de gamla byggnaderna, det gör ju nästan att dom kvävs av dom nya. Det är nästan som att man vill gömma de gamla byggnaderna. Som jag har skrivit innan så ska vi vara stolta över våra gamla fabriksbyggnader och även de gamla trähusen som finns kvar som i dag inte är så många.
Petter Andreas Åkerlund som var delägare i det nystartade Borås Wäfveri men valde att lämna Borås Wäfveri och istället koncentrera sig på sitt nystartade verksamhet som han hade anlagt vid Druveforsfallet söder om Borås. Där fanns det en äldre kvarnanläggning och sannolikt var detta den enda plats i Borås där Åkerlund såg en potential att driva en textilfabrik med hjälp av vattenkraft. Han hade redan år 1863 köpt in en del tomter i anslutning till kvarnen med tanke på en eventuell framtida etablering. Men kvarnen vid Druveforsfallet startade han Borås andra stora bomullsväveri och företaget bildades den 3 november år 1871.

På denna tid så fanns det inga höghus eller lådhus utan det var låga träbyggnader och även stenbyggnader som dominerade staden och de var vackert utsmyckade. Så är inte fallet i dag när de bygger utan nu blir det mest fyrkantiga lådor som man staplar ovanpå varandra. Som jag har skrivit tidigare att det var inte bättre för, utan det var annorlunda.

PDF-fil