Yxhammarsgatan - Österlånggatan

I hörnet av Österlång- och Yxhammarsgatan fanns denna byggnad och året för fotot är 1907 och det revs samma hår för att lämna plats för det nya Stadshotellet. Troligtvis så är bilden fotograferad i början på år 1907. År 1908 stod det nya stadshotellet färdigt och stadens huvudgata Österlånggatan gav därmed ett alltmer storstadsmässigt intryck. Von Ahnska huset i bakgrunden som också är en vacker byggnad.

Här en bild på Stadshotellet som byggdes i nationalromantisk stil och ritades av arkitekterna Tenbbom & Torulf som även hade vunnit en tävling om att få rita Borås nya Rådhus. Stadshotellet fick stå i 70 år innan det härjades av en brand år 1978 och jag tror om detta inte hade inträffat så hade garanterat byggnaden stått kvar än i dag. Byggnaden var ståtlig med stora härliga fönster och även de små fönstren med vackra bågar.

Foto Ingemar Jaselius 1978

Rivningen av det gamla Stadshotellet gjordes samma år som det brann. Tyvärr ha ju Borås drabbats av många bränder då hela staden har brunnit ner. Efter 1827 års sista stadsbrand bara 5 år efter den tredje branden, omedelbart efter 1827-års brand upprättades en ny regleringsplan/stadsplan som innebar en kraftig breddning av flera gator samt att Hötorget skapades. Allégatan Yxhammarsgatan och Lilla Brogatan fick sina nuvarande bredder och Stora Torget växte samt att Lilla Torget tillkom (där gamla handelsbanken låg).

Foto Glenn Murberg 20160915

Så här såg korsningen Österlånggatan och Yxhammarsgatan ut år 2016 och den nya byggnaden som byggdes efter Stadshotellet. Vet inte riktigt när denna byggnad byggdes, jag har för mig att tomten fungerade som parkeringsplats ett tag efter rivningen. Du som har egentagna bilder på gamla Stadshotellets interiör hör gärna av dig med ett mail till mig. Du som gillar historia och bilder om Borås, gå gärna med i min facebookgrupp Gamla Borås.

 

PDF-fil