Sven Eriksonsgatan med fattighuset

Sven Eriksonsgatan och bilden är fotograferad i början av 1900-talet och gatan går från Stationsgatan till Fabriksgatan och fick sitt namn år 1898 efter ett beslut i Borås Stadsfullmäktige och är ett minne av fabrikören Sven Erikson (1801 – 1866). Han var en av textilindustrins föregångsmän och grundade Sveriges första mekaniska väveri i Rydboholm. Gatan kallades tidigare för Svengatan och på 1700-talet fanns där flera båtmansstugor. En av dess ägare var en viss Jacob Swan som dog år 1787 och gatan har sannorlikt fått sitt namn efter denne Jacob Swan.
Mitt i bilden ser vi fattighuset Bracka som byggdes efter stadsbranden år 1822 och fattigstugan revs år 1927 för att lämna plats för det blivande salutorget.


Foto Glenn Murberg 20171221

Så här såg det ut i december 2017 och det är ju inte mycket som är sig likt, det som fortfarande står sig mellan bilderna är Carolikyrkan. Onsdagen den 17 maj var det premiär för torghandeln på ett helt nytt salutorg i Borås. Det nya salutorget som hade skapats i kvarteret Guldfisken som fick heta Krokshallstorget efter berget som ligger till vänster utanför bild. Hit flyttades handeln från Södra Torget med grönsaker, jordbruks- och mejerivaror, bär, blommor, bröd, karameller och levande fjäderfän. Kvar på Stora Torget blev handeln med kött och charkuterier som dock inom kort skulle förbjudas att säljas under bar himmel. Hela torget blev 3000 kvadratmeter stort och täcktes med betong för att skapa ett bra underlag för torghandeln, utgångspunkten var 115 fasta platser men det fanns även en stor yta avsatt för tillfälliga försäljare.
År 1907 började man att studera ett försöka att hitta en lämplig plats för en saluhall i Borås. Platsen vid Västerbro på det nuvarande Krokshallstorget ansågs tidigt som det bästa förslaget. År 1908 köpte Borås Stad in två tomter vid Västerbroplatsen av major Alfred Gabrielli för 55 000 kronor och reserverade dom för ett saluhallsbygge. Arkitekt Lars Kjellman tog fram ett förslag år 1911 med en enkel situationsplan över den blivande saluhallen och ett tillhörande salutorg. Troligen var det här som idén om ett salutorg vid Krokshall först väcktes.

PDF-fil