Fänneslunda/Grovare kyrka

Foto Glenn Murberg 20090509
Stiftsledningen i Skara ivrade från senare hälften av 1700-talet och under 1800-talet för att intilliggande socknar skulle bygga en gemensam kyrka. Som jag skrev i de tidigare blogginläggen så hade de små medeltidskyrkorna blivit i dåligt skick och var ofta otillräckliga med tanke på folkmängd och antalet gudstjänstbesökare. Från myndigheternas sida var det redan år 1835 tänkt att Härna, Fänneslunda och Grovare skulle gå samman om en ny kyrka. Men det dröjde med kyrkobygget till 1870-talet och då var det enbart Fänneslunda och Grovare församlingar som kom översens om att bygga en gemensam kyrka.
Den gemensamma kyrkan skulle ligga på gränsen mellan de båda socknarna Grovare och Fännelunda, socken männen beslöt att den nya kyrkoplatsen skulle ligga på Sånningared 2 km nordost om Fännerlunda gamla kyrka. Entreprenör för bygget blev kyrkobyggmästaren L. A Arfvidsson från Borås och snickaren Johan Persson från Äspered som åtog sig att bygga den nya kyrkan för 6.700 riksdaler. Det blev en stor kyrka med 600 sittplatser och kormålningarna utfördes av konstnär John Hedaeus från Borås. Fänneslunda-Grovare kyrka kallas den nu och invigdes den 13 september år 1875.

Foto Glenn Murberg 20090509

När de två kyrkorna blev en medförde det bl.a att Fännelunda-Grovare kyrka har dubbel uppsättning av nattvardssilver och två medeltida sandstensdopfuntar. Båda dopfuntarna används men inte hur som helst, i Fänneslundafunten döps barnen från Fänneslunda och i Grovarefunten döps barnen ifrån Grovare. Fänneslundafunten är något yngre och den är dekorerad med stjärnor som röjer engelskt ursprung. Den har en insats av hamrat silver en gåva år 1909 av godsägare S. Bengtsson på Fänneslunda säteri. Grovarefunten av mäster Andreas är rikt dekorerad med figurer men den saknar skrift. Av det fina nattvardssilvret är kalk och paten en gåva år 1688 av landshövding Henrik von Vicken och hans maka Anna Posse. Paret skänkte även en altartavla som nu är deponerad på museet i Borås
Man kan utan vidare påstå att Söderlingorgel i Fänneslunda-Grovare kyrka är kulturhistorisk raritet. Orgelbyggaren John Nikolaus Söderling var verksam i Göteborg i mitten av 1800-talet och han hann under sitt verksamma liv att bygga 150 orglar. De flesta av dessa är nu borta, Söderling var en framstående konstruktör. Söderlingorgeln i Fänneslunda-Grovare kyrka byggdes egentligen för Saleby kyrka på 1860-talet. När ny orgel skulle sättas upp i Saleby år 1894 fick orgelbyggare C. A Herngren Lidköping ta hand om den gamla Söderlingorgeln och den sålde han senare till Fänneslunda-Grovare kyrka. Den har åtta stämmor och är troligen den enda Söderlingorgel i landet som ännu är i bruk i oförändrat skick. Det är förnämligt instrument och det är faktiskt ett riksintresse att den blir bevarad för eftervärlden.

PDF-fil