Grovare kyrkoruin

Foto Glenn Murberg 20090509
Kyrkoruinen i Grovare ligger öde på sin kulle, kyrkan härstammar ifrån 1100-talet precis som Fänneslunda som jag skrev om i förra blogginlägget. Grovare kyrka hade enligt allmogen stått ”sedan syndafallet” och hörde mycket riktigt till de äldre medeltidstemplen. Grovare kyrka var en liten och tornlös kyrka som var byggd av kullersten som fogats samman med kalkbruk. När kyrkan revs år 1837 lämnades högar av sten kvar på platsen, dessa blev liggande ända in på 1920-taley då kyrkoruinen återställdes till ett värdigare skick.

Foto Glenn Murberg 20090509

År 1923 restes en minnessten som markerar minnet över kyrkan. Den gamla kyrkan var med säkerhet av hög ålder. Fänneslund-Grovare nya kyrka rymmer såväl dopfunten från Fänneslund som Grovare gamla kyrkor. Barn ifrån Fänneslunda socken döps således i Fänneslundas dopfunt och barn födda i Grovare socken döps i dopfunten som räddades undan förstörelse då Grovare gamla kyrka revs.
Under mina fotorundor som jag har i mellanåt så rätt var det är så hittar jag en skylt där det står Kyrkoruin och då måste jag givetvis stanna och fotografera. Det är lite synd att det inte finns informationsskyltar vid varje ruin så man kan läsa historien om kyrkan, man vill ju liksom veta mera om historien. Du som läser min blogg får gärna tipsa mig om gamla kyrkoruiner, stenbroar, dammvallar, ja allt som tillhör det gamla, det är bara att skicka iväg ett mail till mig. Jag håller på att samla på mig objekt att fotografera till min hemsida och även visa och skriva här på bloggen.

PDF-fil