Vy över Borås

En vacker vy över Borås från flygplan, årtalet för bilden vet jag inte exakt men EPA-huset på Österlånggatan byggdes år 1932 och själva Torinshuset mittemot EPA byggdes 1937 och likaså Södra Torget blev platsen för bussarna år 1936. Så någon gång mellan 1932 och 1936 är bilden fotograferad. Det är full handel på de båda salutorgen i staden, Krokshallstorget i väster och Södra Torget mitt i bild. På denna tid så hade bussarna ”sitt torg” på Stora Torget. Det är mycket som är sig likt på bilden i dag men mycket som är borta, hela bebyggelsen som var i stadsparken är borta och ersatt med Stadsparksbadet och orangeriet
Titta bara vilken grönska det var på Allégatan på den här tiden och jag tror att det var strax efter denna bild fotograferade som man tog ner alla träden på Allégatan och planade ut gatan man höjde den på vissa ställen och sänkte på andra ställen. Allégatan var väldigt lutande och vissa hus fick man bygga på underifrån. Att man planterade träd efter gatan gjorde man efter sista stadsbranden år 1827 för att kunna hindra spridningen om en eldsvåda skulle uppstå igen men som tur är som har det inte gjort det, för det räcker med 4 stadsbränder. Allégatan går från Järnvägsgatan söderut till Fabriksgatan och hette tidigare Brunnsgatan. Gatan är en av de äldsta gatorna i Borås och nämns redan år 1683 och efter stadsbranden år 1827 så breddades Brunnsgatan i öster med en husrad. Trädplanteringen skedde år 1932 på initiativ av handlaren N . E Memsen och handlaren A. M Salmenius. Så har skrev C J Ljungström år 1856 om Borås paradgata: ”I stadens östra del är en gata av tredubbel bredd, hvars medslersta den är planterad till en allé, som redan utgör en särledes vacker, men besynnelgt nog af Stadsboerna föga begadnad promenadplats och sträcker sig denna hela staden igenom från norr till söder”.
Den gamla allén planterades med almar, men det blev ett dåligt resultat så man fyllde på med lönn och lind. Några gamla almar från 1830-talet finns fortfarande kvar kring Allégården nuvarande Hemgården där initiativtagaren handlaren Memsen bodde. Allégatan fick sitt namn år 1887 då stadsfullmäktige beslöt i namnfrågan. Den sista trädfällningen skedde i slutet av 1980-talet.

PDF-fil