Allégatan - Tryckerigatan

Korsningen Allégatan och Tryckerigatan och Järnvägsgatan längst bort. Bilden är fotograferad runt år 1910 och det är innan man sänkte Allégatan på 1930-talet. Tryckerigatan gick ifrån Nybrogatan upp till Kungsgatan och namnet är efter Svante Vennerstens kattuntryckeri, anlagt år 1851 och gatan nämns redan vid år 1856. Allégatan från Järnvägsgatan och söderut till Fabriksgatan. Gatan har haft flera namn längre tillbaka som Bruns gatan (1728), Brunda gatan (1789). Gatan är en av Borås äldsta gator och nuvarande namnet fick gatan år 1887.
Det är verkligen synd att alla dessa tre kvarter försvann och jag har skrivit det tidigare i mina bloggar att man skulle ha renoverat och moderniserat byggnaderna så hade Borås haft ett eget gamla stan. Nu beslutade man att riva alla dessa tre kvarter Balder, Bele och Brage och alla tre kvarteren fick nu heta kvarter Balder. Tänk alla dess gator som gick igenom dessa tre kvarter med riktiga kullerstensgator det hade varit något att bevara. När man gjorde första sänkningen av Allégatan så var man tvungen att bygga på byggnadernas grund och Tryckerigatan som vi ser på bilden fick en trappa istället.

Foto Ingemar Jaselius 1973

Här är en bild av Ingemar Jaselius och är fotograferad år 1973, visserligen från andra hållet men man ser hur man har fått bygga på grunderna. Tänk vilka vackra hus man byggde för i tiden och speciellt hörnhusen var nästan alltid försedda med torn i hörnet. I dag ligger Högskolan på denna plats och Hotell Plaza men jag föredrar de gamla bilderna ändå. Det finns många som kallar att man är en bakåtsträvare men det är som man säger smaken är som baken. En del gillar den nya arkitekturen medans jag fortfarande håller på det gamla, speciellt de låga trähusen. Du som läser min blogg har du egna bilder på gamla Borås, speciellt kvarteren Balder, Brage, Bele, Jason, Midas och Herkules, ja även som jag skrev igår efterlyser jag är även bilder på gamla Norrby. Har du det så skicka ett mail till mig om du vill låna ut dessa bilder så jag kan skanna av och använda dessa i min blogg och min hemsida.
Är du intresserad av att se mera gamla bilder av Borås, gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås.

PDF-fil