Slottet vid Sparregatan

Detta är ett av Borås vackraste hus, inte undra på att det kallas för ”Slottet” i korsningen av Sparregatan och Åsbogatan och bilden är fotograferad år 1907. En gång i tiden innehöll slottet stadens största och mest representativt utformade lägenheter men här fanns också en hierarki mellan lägenheterna inom huset, den mittersta våningen är rikligt utsmyckad med fönsteröverstycken utformade som tempelgavlar samt med så kallade Balusterdockor under fönstren. Dessa detaljer markerar att här finns de mest påkostade lägenheterna.

Foto Glenn Murberg 20150801

Så här ser Balusterdockor ut och är väldigt vackert och jag tror inte att det är så många som har tänkt på att de finns på byggnaden. Oftast går man inte och tittar upp på husens fasadväggar, jag gjorde den upptäckten 2015 när jag var i Borås och fotograferade gamla byggnader. Den tredje våningen har den näst högsta standarden i huset medans bottenvåningen är betydligt enklare utsmyckad och bestod säkert av mindre och inte lika eleganta bostäder.

Foto Glenn Murberg 20150801

Denna bild fotograferade jag i augusti år 2015 och det är lika vackert här. Slottet uppfördes redan år 1886 och under de följande 20 åren uppfördes sedan endast ett tiotal större stenhus i Borås centrala delar. Denna vackra byggnad är ett verk av Lar Kellman (1857 – 1924) och han var ”pappa” till många byggnader i Borås bland annat, Borås Wäfveri vid Viskan, Elverket vid Västerlånggatan, Sparbankens byggnad på Allégatan Allmänna Läroverket (Bäckängsskolan), Norrbyskolan, Ramnalid, von Ahnska huset vid Österlånggatan, Borås Tidnings byggnad vid Nybron och Slottet. Lars Kellman var verksam i Skövde där han haft arkitektbyrå i 11 år innan han etablerade sig i Borås och han var inte bara verksam i Borås utan även i Mark, Alingsås, Mariestad och Hallberg.
Så det finns lite gamla vackra hus i Borås och vi får verkligen hoppas att detta få stå kvar mycket länge än så länge har det stått i 132 år. Undra hur länge de nya byggnaderna som har kommit upp lite här och där i Borås och min gissning är att det inte kommer att bli lika länge som de gamla. Så jag säger det igen som jag har sagt tidigare, att förr kunde man verkligen både rita och bygga hus och det kan man verkligen säga om Slottet.

PDF-fil